ERDON Helyi hírek

2015.06.01. 11:08

Egyre zavarosabb szoborügyek

Úgy tűnik, mégsem viszik el Nagyvárad főteréről Mihály vajda szobrát, ez azonban számos kérdést vet fel. Az ügyben egyelőre csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos.

Úgy tűnik, mégsem viszik el Nagyvárad főteréről Mihály vajda szobrát, ez azonban számos kérdést vet fel. Az ügyben egyelőre csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos.

A nagyváradi helyi tanács múlt heti ülésének napirendjéről levették azt a határozat-tervezetet, mely rögzíti, hova költöztessék a Szent László térről Mihály vajda lovas szobrát. Mint már megírtuk, ezt Ilie Bolojan polgármester jelentette be, hozzátéve, hogy számításba veszik annak lehetőségét, hogy érvénytelenítik a szobor elköltöztetésére vonatkozó határozatot. A kialakult helyzet kapcsán kérdeztük Ritli László Csongort, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjét, aki leszögezte, hogy számukra nem az volt a fontos, hogy elköltöztetik-e vagy sem Mihály vajda szobrát, hanem az, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor ne az Olaszi parkba kerüljön, illetve az, hogy az Olaszi park kapja vissza régi nevét. Ilie Bolojan polgármester korábban kijelentette: amennyiben nem sikerül Mihály vajda szobrát a volt Olaszi parkba kihelyezni, akkor a park - melyet most hivatalosan Mihai Viteazul parknak hívnak - visszakapja eredeti nevét. Legutóbbi sajtótájékoztatóján viszont már azt mondta, hogy a Mihai Viteazul elnevezés megmarad annak ellenére, hogy vajda szobrát nem sikerül ott elhelyezni. Ez utóbbi kapcsán Ritli László Csongor elmondta, hogy a parkelnevezésről a közeljövőben lesznek egyeztetések a polgármester és az RMDSZ között, mert, mint mondta, Ilie Bolojan jelenleg a Nagyvárad-Szentmárton fúziójáról szóló referendummal van elfoglalva.

Nem tiszta

A frakcióvezető a továbbiakban rávilágított a szobor-ügyek zavarosságára. „Ha az a logika, hogy nem lehet változtatni a Szent László tér felújítási tervein, akkor hogyan maradhat majd Mihály vajda szobra a főtéren, hiszen a benyújtott tervekben Ferdinand király szobra szerepel? És ha Mihály vajda szobra ott marad, akkor van-e még értelme a Ferdinand király szobor elkészítésére kiírt pályázatnak, aminek ráadásul peres ügy lett a vége, hiszen hirdettek egy győztest, de a második helyezettel kötöttek szerződést?“ Ritli László Csongor elárulta, hogy számára az sem világos, hogy milyen tervek alapján készül a Szent László tér felújítása. Például ma sem tudni bizonyosan, hogy kikerül-e a főtérre az az obeliszk, amelynek elkészítéséről egy időben szó volt. Ráadásul tervezték egy görög-katolikus és egy ortodox püspök szobrának az elkészítését és kihelyezését is a főtérre, de ezekre a munkálatokra a város mindezidáig nem írt ki pályázatot. „De ha igaz az, hogy nem lehet a térfelújítási terven változtatni, akkor a püspökök szobrai sem kerülhetnek oda” - fejtette ki véleményét Ritli László Csongor. Egy dolog tűnik problémamentesnek a főtéri szobor-ügyekben, az, hogy Emanuil Gojdu szobra immár végleg elkerült a térről, és a jövőben a Gojdu Líceum közelében helyezik majd el.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!