ERDON Helyi hírek

2015.06.03. 13:16

Csillagocska Családnapot szerveznek a hétvégén Nagyvárad-Réten

Június 6-án és 7-én szervezik meg a Csillagocska családnapokat a Nagyvárad-Réti Református Egyházközségben. A program során lesznek kézműves foglalkozások, érdekes előadások, finom ételek és italok, lemezbemutató, és elkészítik a Nagy Családi fotót is.

Június 6-án és 7-én szervezik meg a Csillagocska családnapokat a Nagyvárad-Réti Református Egyházközségben. A program során lesznek kézműves foglalkozások, érdekes előadások, finom ételek és italok, lemezbemutató, és elkészítik a Nagy Családi fotót is.

Minden kedves Csillagocska családtagot és érdeklődőt szeretettel várunk egy vidám, játékos, tartalmas hétvégére. Június 6-án, szombaton 10 órától a kicsiket és nagyokat egyaránt egy zenés, mesés interaktív játék várja, majd ezt követően a gyerekek arcfestéssel, légvárral és változatos kézműves foglalkozásokkal (gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács készítés, bútorfestés stb.) tölthetik a délelőttöt. A kézműves foglalkozást vezetőket külön kiemelnénk, mivel olyan neves népművészeket hívtunk meg, akik nemcsak helyi, hanem nemzetközi szinten is elismertek: Tóth Beátát és Berek Elzát. Továbbá a résztvevők megkóstolhatják a „nagymama sütije” versenyre elkészített finomságokat. A legjobb süteményeket díjazni is fogja a zsűri, a főnyeremény pedig a frissen elkészült 2. Útravaló lemez. A felnőtteknek dr. Fruttus István Levente pszichológus, egyetemi docens ad gyermeknevelési tanácsokat (Jutalmazás és büntetés gyermekkorban), valamint Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember tart előadást Népi gyógyászattal egészségünk megőrzéséért címmel. Antal Ildikó kézműves sajtokkal várja az ínyenc és hagyományos ízek kedvelőit. Tolvaj Ella hidegen sajtolt olajokkal és teljes kiőrlésű lisztekkel varázsolja a „Napfény erejét” közénk. A mókázás és játék után pedig a délelőtt folyamán elkészülő bográcsgulyás kerül a terített asztalra. A szombat estét 19 órától egy fergeteges táncház zárja, melynek vendége a TÉKA együttes lesz.

Lemezbemutató

A vasárnapi istentisztelet keretében bemutatásra kerül az Útravaló 2. lemez. Gyermekdalaink egyaránt fontosak minden korosztály számára, különösen azoknak, akiknek az életéből kimaradt a zenei anyanyelv, és akiknek ezeket tovább kellene adniuk az utánuk jövőknek. Kodály Zoltán szavait idézve: „aki nem szereti a magyar népet, leghamarabb a gyermeken át fogja megszeretni, amint e játékok varázslatos kaleidoszkópjából felé sugárzó, s a pajkos hetykeségtől gyengéd ellágyulásig váltakozó száz arcát figyeli és megismeri”. Célunk, hogy minden gyermek olyan zenei ismerethez jusson, amely a hétköznapokban nem adatik meg minden ember számára. Ezért gondoljuk, hogy népi gyermekdalaink oktatása és ezek terjesztése, valamint ezek által a felnőttek megszólítása egy olyan célkitűzés, ami a mai világunkban elengedhetetlen, hiszen gyermekeink sorsát, életét ez a pár esztendő nagyon befolyásolja. Ismét Kodályt idézve: „az újabb lélektan meggyőzően fejti ki, hogy a nevelésben a három-hét éves kor sokkal fontosabb a következő éveknél. Amit ez a kor elront vagy elmulaszt, később helyrehozni nem lehet. Ezekben az években eldől az ember sorsa jóformán egész életére.”

„Népszámlálás”

A Csillagocska Alapítvány „népszámlálást” hirdet! Szeretné számba venni és megörökíteni az összes olyan személyt, táncost, ovist, énekkarost, szülőt, munkatársat, barátot, csillagocskás lelkületű embert, akinek valaha is bármilyen köze volt az alapítványunkhoz egy nagy közös fényképen. Erre a grandiózus eseményre a lemezbemutatóval egybekötött istentisztelet után kerül sor. Az istentisztelet vasárnap 10 órától kezdődik, majd ezt követően készül el a Nagy Családi fotó. Arra kérünk mindenkit, hogy akinek van bármiféle Csillagocskás pólója, lehet az ovis, tánccsoportos, énekkaros, régi vagy új, vegye fel és abban jöjjön el a fotózásra. A Csillagocska Családnap a réti református templomban és annak udvarán kerül megrendezésre (Ştefan cel Mare surágút 6. szám).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!