ERDON Helyi hírek

2015.05.11. 13:08

Ünnepeltek a tíz éves metropolisz övezet vezetői

Nagyvárad- Szombat délután az egyik szállodában sajtótájékoztatóval és állófogadással alapításának 10. évfordulóját ünnepelte a Nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesület. Az alapító polgármester is jelen volt.

Nagyvárad- Szombat délután az egyik szállodában sajtótájékoztatóval és állófogadással alapításának 10. évfordulóját ünnepelte a Nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesület. Az alapító polgármester is jelen volt.

Ilie Bolojan jelenlegi polgármester felidézte: 2005. május 9-én tették le a Nagyváradi Metropolisz Övezet alapjait azáltal, hogy a megyeszékhely társult a közelében található területi-adminisztratív egységekkel, vagyis Bihar, Bors, Hegyközcsatár, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Váradszentmárton és Szentandrás községekkel. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a 9 alapító létrehozta Románia első, jogi személyiséggel rendelkező településközi fejlesztési egyesületét, melyhez később Körösgyéres és Vizesgyán (2008-ban), valamint Köröskisjenő (2010-ben) is csatlakozott.

Az elöljáró az elért eredmények közé sorolta, hogy az évek folyamán több mint 50 projektet valósítottak meg 23 millió eurót meghaladó vissza nem térítendő támogatások lehívásával, olyan regionális közszolgáltató rendszereket építettek ki, mint az Aparegio (víz- és csatornázás), a Transregio (szállítás), a Reosal (köztisztaság) és a Termoregio (távhő), különféle stratégiákat dolgoztak ki, előkészítették térségbeli befektetések műszaki dokumentációit, a helyi fejlődést elősegítő törvénymódosítási kezdeményezésekkel éltek, beruházókat vonzottak, népszerűsítették a helyi értékeket, valamint ipari parkokat létesítettek.

Tervek

A merészebb tervek közül Ilie Bolojan egy olyan, 60 millió euróra becsült, konzultáció céljából az Európai Tanácsnak elküldött projektre hívta fel a figyelmet, melynek értelmében egy 15 kilométer hosszú, több sávos elkerülő út épülne, melynek két végpontja a Densuşianu utcai és a Szentandrási úti kereszteződés, valamint a Bihar és Kügyipuszta közötti szakasz lenne, és érintené az ipari parkot, áthaladna egy hídon keresztül a Sebes Körös felett és a Borsi úton, majd megkerülné Biharpüspökit. A polgármester emellett azt is szeretné elérni, hogy a Regionális Operatív Programok vonatkozásában a Metropolisz Övezet olyan jogosítványokkal rendelkezzen, mint a megyei tanács.

Az ünnepségen felszólaltak még: Petru Filip szociáldemokrata szenátor, aki a tíz évvel ezelőtti alapításkor még a Demokrata Párt (PD) tagjaként volt Várad polgármestere, Marcel Boloş, aki korábban az önkormányzat fejlesztésekért és európai uniós támogatású projektekért felelős igazgatóságát vezette, valamint Fugyivásárhely és Szentandrás román polgármesterei is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!