ERDON Helyi hírek

2015.05.13. 15:23

Új buszok érkeztek

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállat (NHKV) szerdai sajtótájékoztatóján többek között arról számoltak be, hogy megérkezett az a hét új busz, amit a vállalat vásárolt.

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállat (NHKV) szerdai sajtótájékoztatóján többek között arról számoltak be, hogy megérkezett az a hét új busz, amit a vállalat vásárolt.

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat a nemrég vásárolt öt Karsan márkájú kisbusz mellett most hét darab török gyártmányú Isuzu Novo City autóbuszt is vásárolt. Az Isuzu buszok 55 férőhelyesek (ebből 17 ülőhely), tágasabbak a Karsan kisbuszoknál, rámpájuk is van. Egy Isuzu busz 74.750 euróba kerül, tehát a hét busz összértéke 523.250 euró. Az új buszok az utasforgalomtól függően fognak a különböző útvonalakon közlekedni, nemsokára üzembe is állítják őket, miután felszerelték a jegy- és bérletérvényesítő szerkezeteket, GPS-készülékeket, ami pár napon belül megtörténik. Újdonság, hogy a megállókban a kijelzőkön egy külön jel [+] mutatja, hogy az érkező buszon, villamoson van-e rámpa. Az új kis- és közepes méretű buszok kiválóak a kis forgalmú útvonalak esetében, hiszen kevesebbe kerül a működtetésük, mint a nagyobb buszoké. A jövőben egy applikációt is létrehoznának, amellyel a használó olyan információkat tudhatna meg, hogy mikor milyen autóbuszok érkeznek.

Meghosszabbított útvonalak

A sajtótájékoztatón jelen levő Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy mivel az Euro Business ipari parkban levő vállalatok egyre több embernek biztosítanak munkahelyet, szükségessé vált, hogy új buszútvonalat hozzanak létre vagy hosszabbítsanak meg. Ennek érdekében meghosszabbították a 24-es útvonalat egészen a Sintezaig (Borsi út, Sinteza – Uzinelor utca – körgyűrű, közúti híd és vissza), valamint létrehoztak két új vonalat a 26-ost és a 27-est. A 26-os busz a Decebal – Dacia utak kereszteződésében levő körforgalomtól a Borsi úton keresztül az ipari park bejáratáig közlekedik, majd az ipari park belsejében leírt kör után visszatér ugyanazon az útvonalon. A 27-es vonal, amit szintén most hoztak létre, a 24-es busz végállomásától, a Sintezától indul és körbe megy az ipari parkon, megállva a különböző vállalatoknál. A busz nem járat szerint fog közlekedni.

Turistacsalogatás

Ilie Bolojan elmondta, hogy az áprilisban elfogadott Oradea City Card (Nagyvárad Városkártya) turistáknak szóló kedvezménycsomag mellett júniustól forgalomba állítanának nem csak turistáknak fenntartott kisbuszokat, amelyek Félixfürdő, Püspökfürdő és Nagyvárad útvonalon közlekednének, és amelyek megállnának a nevezetesebb turisztikai látnivalóknál is. Csuzi István végezetül elmondta, hogy a hétvégén, május 16-án zajló Múzeumok éjszakája elnevezésű eseményre a vállalat egy különjáratot indít 18 óra és éjjel 2 óra között, amely a programban résztvevő hét múzeumot köti majd össze. Az utazás ingyenes lesz.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!