ERDON Helyi hírek

2015.05.04. 13:24

Sok gyerek a kézműves-találkozón

Tizenhat mester jött el az idei Varadinum rendezvénysorozaton belül zajló, immár hagyományszerűen megszervezett, hétfői Apáról fiúra rendezvényre. Nagyobb volt az érdeklődés, mint máskor.

Tizenhat mester jött el az idei Varadinum rendezvénysorozaton belül zajló, immár hagyományszerűen megszervezett, hétfői Apáról fiúra rendezvényre. Nagyobb volt az érdeklődés, mint máskor.

A Bihar és Arad megyeiek mellett határon túli településekről is érkeztek népművészek a Kanonok sorra, tudtuk meg Jakabffy Emmától, a rendezvényt immár tizennyolcadik alkalommal megszervező Pro Familiae alapítvány vezetőjétől. Ez a rendezvény is interaktív volt – azaz a gyerekek kipróbálhatták az ügyességüket, s szőhettek, korongozhattak, nemezelhettek, vagy épp a házi tészta készítésben jeleskedhettek. Újdonságként a Borsi Citerazenekar tagjai is részt vettek a rendezvényen, tudtuk meg. Nagyobb volt az érdeklődés, mint más években, délig már több mint ötszáz gyerek fordult meg a Kanonok soron. „Ilyen sokan még nem voltak. Úgy tűnik, nő az érdeklődés a népi hagyományok iránt és a pedagógusok is erre bátorítják a gyerekeket” - mondta az alapítvány vezetője.

Technikák

Az egyik standnál Lakatos Istvánné, a Békéscsabai Kézműves Szakiskola munkatársa kézi szövésre tanította a gyerekeket. Mint megtudtuk, az alkalmatosság hagyományos övszövő szerkezet, mellyel régen nem csak öveket készítettek, hanem olyan szalagokat is, melyekkel a jurtákat vonták be – manapság pedig tarisznyák készítésére használják. Szemancsik Judit a karmantyúfával való szövést mutatta be, Bancsay Andrea pedig, az intézmény igazgatója apróbb díszeket készített nemezből.

Nagy sikere volt a faégetésnek (pirograválásnak) is, ezt a nagyváradi Szabó Enikő Anna irányításával végezték a gyerekek. Ugyanott különféle, porceláncsészékből, tányérokból mozaiktechnikával készült dísztárgyakat, bizsukat is meg lehetett tekinteni. A nagyváradi Chvatal Margit az idén is a tojáshímzés különféle technikáira tanította meg a gyerekeket.

Orvos Józsefné nemzetközi mesterremek díjas fazekas, a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület fazekas-frakciójának vezetője saját készítésű, hagyományos kerámiatárgyakat mutatott be – többek között szalvétatartót, pálinkás butellát, Juliska kancsót, Miska kancsót, főzőedényt, hagyma-, illetve fokhagyma tartót. Mint elmondta, legalább tíz éve jár Váradra, most már úgy érzi, mintha haza érkezne ide. Az Illés-napi vásáron is részt szokott venni a múzeum meghívására, ezenkívül bizonyos időközönként fazekasságra is tanítja a váradi érdeklődőket.

Korongozás

A mézeskalács készítők sem hiányoztak – ott volt Radics László Debrecenből, Szénási Ferenc Zerindről és Trnkócziné Orosházáról.

Szintén a Békéscsabai Kézműves Szakiskolát képviselte Hugyecz László is, aki korongozni tanította a gyerekeket. A kerámia korongot állandóan gyerekek állták körül, s egyesek közülük ajándéktárgyakat is kaptak – azokat a kiégetetlen kerámiatányérokat, kancsókat, melyek a szemük láttára készültek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!