ERDON Helyi hírek

2015.05.20. 13:16

Részletek a dzsesszfesztiválról

Ötödik alkalommal zajlik dzsesszfesztivál a Posticum szervezésében május 22 és 24 között, mint az elmúlt alkalmakkor is, az épület előtti parkban. Ezúttal is neves előadók lépnek fel. A részvétel ingyenes.

Ötödik alkalommal zajlik dzsesszfesztivál a Posticum szervezésében május 22 és 24 között, mint az elmúlt alkalmakkor is, az épület előtti parkban. Ezúttal is neves előadók lépnek fel. A részvétel ingyenes.

A hétvégi, nagyváradi dzsesszfesztivál második napján tanár és tanítványa, azaz Mircea Tiberian és Nadia Trohin közös fellépését tekinthetjük meg fél nyolctól.

Mircea Tiberian 1955-ben, Kolozsváron született, 1975-ben költözött Bukarestbe, ahol jelenleg is él. A világ minden táján koncertezett már, s a művész által elnyert díjak és ösztöndíjak között található a dzsesszkompozíciókért kapott Román Zeneszerzők Társaságának Díja (1990, 1996, 2000, 2003), az Év Román Zenésze-díj (2003 és 2007) és a Román Kulturális Intézet által megítélt Enescu-Brâncusi ösztöndíj is. A doktori címmel rendelkező Mircea Tiberian a Bukaresti Zeneegyetem dszessz szakának adjunktusa, egyúttal a bukaresti és a kolozsvári Dzsessz Szakosztály alapítója és vezetője, a bukaresti nemzetközi Jazzy Spring fesztivál igazgatója.

A kisinyovi születésű Nadia Trohin Mircea Tiberian osztályában végzett 2010-ben, amikor a marosvásárhelyi dzsessz-fesztiválon a “Nadia&Friends” tagjaként legjobb együttesnek járó elismerésben részesült. Országosan ismert tehetségként tartják számon.

Program

Május 22-én, pénteken 20 órától Little G Weevil lép fel. A többszörös díjnyertes zenész tíz éve költözött Amerikába, három nagysikerű lemezt adott ki a tengerentúlon. Május 23-án, szombaton lesz Mircea Tiberian és Nadia Trohin előadása. Ugyanaznap 21 órától Andy Middleton amerikai szaxofonos, a Bécsi Terezianum Konzervatorium dzsessz-tanszékének tanára és a váradi közönség által már jól ismert magyarországi Oláh Kálmán Trió lép fel. Május 24-én, vasárnap 19.30-tól fiatal hazai dzsessz-zenészek műsora lesz. A belépés ingyenes, a fesztivált eső esetén is megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!