ERDON Helyi hírek

2015.05.20. 14:02

Rendezik a Páris és a Kösmő partjait

Nagyvárad- Megígérte, megcsinálja: Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetőjének köszönhetően nem csak a Körös váradi partszakaszát tették rendbe, hanem az év végéig ez történik a Kösmő-patak partjával Pályi és Tamási közt, illetve a Párissal is.

Nagyvárad- Megígérte, megcsinálja: Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetőjének köszönhetően nem csak a Körös váradi partszakaszát tették rendbe, hanem az év végéig ez történik a Kösmő-patak partjával Pályi és Tamási közt, illetve a Párissal is.

A honlapunknak nyilatkozó Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője hangsúlyozta: mindig prioritást jelentett számára, hogy rendbe tegye a Körös-partot, illetve a Várad belterületén levő olyan kis vízfolyásokat, melyekkel általában gond volt, környezetvédelmi és egyéb szempontból, mint például a Kis-Körös és az Adona-patak. Az utóbbi időszakban ez sikerült is, csupán egyetlen olyan befolyó patak maradt még, ami megoldatlan mind árvízvédelmi, mind vízminőségi szempontból, a Páris. Ez a hegyközszáldobágyi tótól indul, és a Baross/Dacia-hídnál folyik be a Körösbe. Körülbelül négy évvel ezelőtt, mint igazgató kezdett el dolgozni azon, hogy összeálljon egy terv, s helyi tanácsosként kezdeményezte, hogy a vízügyi befektetésekkel párhuzamosan a város is korszerűsítse a csatornahálózatot. Sok háznak ugyanis a szennyvize egyenesen a Páris-patakba, majd onnan a Körösbe ömlik napjainkban is. Annak idején megszületett az óhajtott tanácsi határozat, majd következett az az időszak, amikor államtitkárként kereste a megvalósításhoz szükséges forrásokat. Mivel nem volt lehetőség állami költségvetési pénz elkülönítésére, kétszer is járt Luxembourgban, tárgyalt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, illetve az Európai Bizottság azon tagjaival, akik ilyen típusú munkákat támogatnak. Át lett víve, és közben meglett a tender is, így jelen pillanatban ott tartunk, hogy ezen a héten elkezdődhetnek a munkálatok.

A végső finanszírozási szerződést a múlt héten írták alá Bukarestben az Európai Fejlesztési Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium és a Körösök Vízügyi Igazgatóság közt. A beruházás értéke- mely év végéig be kell fejeződjön- áfával együtt 13,8 millió lej, a forrást pedig a Környezetvédelmi- Szektoriális Operatív Program 2007-2013 ötödik tengelyéből biztosítják úgy, hogy a vissza nem térítendő támogatás 98 százalékot tesz ki.

A Páris-patak teljes hossza több mint 4 kilométer. Tudni kell, hogy az ötvenes évek vége óta a város területén két szakaszban föld alatti alagútban folyik, így a fő munkálatok tulajdonképpen e kettő közti részt érintik. A Dózsa György és Kórház utca kereszteződésénél levő vasúti felüljárónál kezdődnek (ahol épül a gyorsforgalmi út), és egészen a megyei kórház előttig, nagyjából a Perindig zajlanak majd, vagyis lényegében az eddig szabadon hagyott részen a lakott területen becsövezik a patakot, összekötve az említett két szakaszt. Fontos, hogy ezzel párhuzamosan az önkormányzat lefekteti a szennyvízcsatornákat, így meg fog szűnni bármilyen fajta szennyvízbehatolás. A Páris-patak tehát lakott területen rendbe lesz téve, valamint a száldobágyi tó környékén, a nyílt terepen kiszélesítik a medrét, hogy tudjon folyni a víz, s ne öntsön ki. Számokban mindez azt jelenti, hogy 1705 méteren befedik a Párist, hogy megóvják, 1052 méteren pedig kiszélesítik a medrét, megőrizve a természetes viszonyokat. Emellett felújítják még a meglevő 7 hidat is.

A Kösmő

Az előttünk álló hónapok másik, ugyancsak jelentős invesztíciója a Kösmőnek a rendbetétele. Ez a patak a pályi tótól indul el, és Pályi és Csatár területeit érintve eljut Biharig, melynek végighalad a belterületén, majd Tamási után belefolyik a Berettyóba. Elsősorban Bihar és Kovácsi környékén voltak folyamatos gondok, illetve Pályiban is volt két évvel ezelőtt egy nagyobb árhullám. Az árvízvédelmi munkálatokon kívül ezeken a részeken, főleg Bihar és Pályi belterületén rendbe teszik valamennyi hidat. Összesen tehát 8 közúti betonátkelő rekonstrukciójára lehet számítani, mellyel megoldódnak a közlekedési problémák is, illetve a partok megfelelő megerősítését terméskővel végzik. Összesen 17,3 kilométer hosszan dolgoznak majd- a kivitelezés határideje szintén idén december-, melyből 11,2 kilométeren partrendezési munkálatok lesznek. A projekt teljes költségvetése áfával együtt 18,6 millió lej, a pénzt pedig ugyancsak a Környezetvédelmi- Szektoriális Operatív Program 2007-2013 ötödik tengelyéből biztosítják úgy, hogy a vissza nem térítendő támogatás 98 százalékot tesz ki.

„Személyesen tárgyaltam mind a három önkormányzat (Pályi, Bihar és Tamási) vezetőivel, illetve több fordulóban a környezetvédőkkel is, és egy olyan megoldást találtunk, hogy csak az egyik oldalon fogunk dolgozni, hogy ne zavarjuk mindkét parton az élővilágot. Pályiban három, Biharon négy és Tamásiban egy hidat korszerűsítünk. Az egyik közülük például 19 méter hosszú és 7,5 méter széles, járdával, mindennel.”- hangsúlyozta a vízügyi szakember.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!