ERDON Helyi hírek

2015.05.25. 16:36

Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál

Kolozsváron immár második alkalommal kerül megrendezésre a STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál, melyre május 20. és június 21. között látogathatnak el az érdeklődők. Az egy hónapos esemény főszervezője a Steps Egyesület és a Kolozsvári Magyar Opera.

Kolozsváron immár második alkalommal kerül megrendezésre a STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál, melyre május 20. és június 21. között látogathatnak el az érdeklődők. Az egy hónapos esemény főszervezője a Steps Egyesület és a Kolozsvári Magyar Opera.

Amint a Magyar Opera előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, az esemény joggal tarthat számot a zenét és táncot kedvelő kolozsváriak érdeklődésére. A résztvevők felfedezhetnek egy új, komplex, állandó átalakulásban levő művészi világot, amelyben a szenvedély, az energia, a ritmus és a technika szervesen összefonódik a kreativitással azért, hogy távlatot adjon mindennapi életünk szépségeinek felismeréséhez. A közönség tanúja lehet számos formabontó és magával ragadó kulturális reprezentációnak, részint helyi művészek produkcióit követve, részint Kolozsváron premiernek számító világszínvonalú előadások befogadójaként.

A sajtótájékoztatót Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Sorin Dan, a fesztivál igazgatója tartotta.

„A STEPS szerencsésen kiegészíti Kolozsvár nyári kulturális fesztiválsorozatát. Az Opera nemcsak hellyel és művészeti tanácsadással kapcsolódik a szervezésbe, hanem saját technikai-műszaki logisztikájával is hozzájárul a sikeres lebonyolításhoz. A társulat Stravinsky Le Sacre du Printemps (Tavaszi áldozat) című művével zárja a fesztivált Jakab Melinda rendezésében” – nyilatkozta Szép Gyula. Együttműködési lehetőségek kibővítésére is gondolnak. Bevenni az Opera repertoárjába is.

Sorin Dan neve a ’89-es események után kialakult lehetőségek tökéletes kihasználásával került figyelem központjába. Először a TIFF-en figyelhettünk fel rá, mint szálloda tulajdonosra, aki imádja mozgóképeket, a film világát. A Comedy Cluj Nemzetközi Vígjátékfilmek Fesztiváljának kezdeményezője, igazgatója volt. Azóta ízlésrendszere bővült. Ma már Sorin Dan a táncfesztivál igazgatója. Szerinte „ez a fesztivál egy álom, amely lassan megvalósulni látszik. Kívánjuk, hogy a STEPS a legbátrabb kulturális események egyikévé váljon, hiszen egy olyan fontos művészeti elemre épül, mely szinte teljesen hiányzik a kolozsvári és romániai kulturális kínálat palettájáról”.

Szerinte a kortárs táncot a művészetek „Hamupipőkéjének” tekintik. Romániában ilyen témájú fesztivál nincs. A fesztivál szervezői fontosnak tartják, hogy felkeltsék a közönség érdeklődését a kortárs tánc iránt, amely rendkívül gazdag kifejezési lehetőséggel rendelkezik.

Amint az Opera által kiadott közleményből kiderült, a fesztivál keretében lesznek olyan klasszikus művek, amelyek új, kortárs megvilágításban kerülnek bemutatásra, ilyen a Hattyúk tava, a Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) vagy a Mozart Steps. A fesztivál egyébként olyan alkotói színtér táncosok, koreográfusok és rendezők számára, amely megkönnyíti a kortárs törekvések feltérképezését, ugyanakkor teret biztosít az eszmei és emocionális anyagcserére művész és közönsége között.

Ugyanakkor lehetőséget biztosít egyeseknek új arcok. személyiségek felfedezésére is.

A Nemzetközi Táncfesztivál programjából

A Steps Nemzetközi Táncfesztivál programjából, a teljesség igénye nélkül, szemerkélnék néhány előadás címet.

Június 2.-án megtekinthető a portugál Quorum Ballet Társulat előadásában a Hattyúk tava című produkció, melynek koreográfusa Daniel Cardoso. A nézők megtekinthetik a P.I. Csajkovszkij zenéje alapján készült sajátos szemléletű előadást.

Június 4.-én ugyancsak ez a társulat Correr o Fado című előadását láthatja a nagyérdemű, melynek rendezője és koreográfusa Daniel Cardoso. A közönség, egy virtuális utazás során, a portugál művészet és történelemben nyer betekintést. A fado a portugál kultúra legismertebb exportcikke.

Június 11.-én a franciaországi Pyramid Társulat mutatja be a Ballet Bar című alkotását. A cselekmény egy new- yorki jazz bárban zajlik. Különböző zenei stílusok keveredése érzékelhető.

Június 16.-án, a kínai Jin Xing Dance Theatre – a Different Loneliness című produkciójával mutatkozik be. Művészeti vezető Jin Xing. A társulat 15 táncosával és 9 mongol zenésszel csodálatos előadást mutat be.

Június 21.-én, a Kolozsvári Magyar Opera balettkara és zenekara, Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című produkcióval lép fel. Rendező és koreográfus Jakab Melinda.

A kanadai Hoopelai Hoola Hop produkció a Sétatéren látható. Az utcai tánc események közvetlenül szólítják meg a közönséget. Fel akarják hívni a figyelmet e művészeti kifejezési forma szépségeire.

Bemutatkozik a Szebeni „Radu Stanca” Nemzeti Színház „Mozart Steps” előadásával, koreográfus Gigi Căciuleanu, és a görögországi Rootlessroot Társulat a W. Memorabilia produkciójával.

A fesztivál hozamát gazdagítja a Daniel Cardoso által tartott műhelymunka, amely a fiatalokhoz szól. Célja beavatni résztvevőket a kortárs tánc világának a rejtelmeibe.

A maga nemében rendkívüli rendezvény- sorozat a nemcsak a klasszikus balett, hanem a kortárs tánc bonyolult kifejezési formáival ismerteti meg a közönségét, ugyanakkor gazdagítja, elvarázsolja a résztvevők ízlés és érzelemvilágát.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!