ERDON Helyi hírek

2015.05.21. 13:48

Kezdődik a Posticum dzsesszfesztivál

Pénteken, szombaton és vasárnap zajlik a Posticum által immár ötödik alkalommal megszervezett dzsesszfesztivál, az épület előtti parkban, aTeiului utcán. Ezúttal is neves előadók lépnek fel.

Pénteken, szombaton és vasárnap zajlik a Posticum által immár ötödik alkalommal megszervezett dzsesszfesztivál, az épület előtti parkban, aTeiului utcán. Ezúttal is neves előadók lépnek fel.

Május 22-én, pénteken este nyolc órától a legsikeresebb magyar blues-zenészként számon tartott magyar származású, Amerikában élő Little G Weevil, polgári nevén Szűcs Gábor lép színre. Május 23-án, szombaton 19.30-tól Mircea Tiberian és Nadia Trohin közös fellépését tekinthetjük meg. Ugyanaznap 21 órától Andy Middleton és az Oláh Kálmám Trió produkciója tekinthető meg.

Eredeti stílus

Andy Middleton az Egyesült Államokban született, zeneszerzői mester­diplo­máját a Miami Egyetemen szerezte meg. Csaknem húsz éven át játszott New Yorkban, majd 2006-ban Bécsbe költözött, a Bécsi Konzervatórium meghívására. Nyolc éve tanít professzorként dzsessz-zeneszerzést, dzsesszelméletet és szaxofonjátékot. Több kritikus szerint Andy Middleton a legjobb szaxofonosok egyike. Magával ragadó virtuozitás és széles skálán mozgó játék jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja mesteri és másokat is inspiráló előadóvá teszik őt. Saját szerzeményei harmonikusak, melodikusak, a dzsessz hagyományaiban gyökereznek, ugyanakkor modern hangon szólalnak meg. Előadóként senki máshoz nem hasonlítható stílus jellemzi.

Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zeneszerzés szakán végzett. 2000 októberétől a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia dzsessztanszékének zongora- és zeneszerzés tanára.

Elismerések

Műveiben a dzsessz és a klasszikus zene elemeit ötvözi. Oláh Kálmán olyan neves külföldi művészekkel lépett fel, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette és mások. Számos rangos elismerésben részesült, a külföldi fesztivál- és versenydíjak mellett 2006-ban a Liszt-díjat, majd 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor életmű-díját vehette át. 2006-ban a legrangosabb amerikai zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vette át az Always című kompozíciójáért. Ezt követően jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemeze, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.

Május 24-én, a fesztivál harmadik napján 19.30-tól fiatal dzsessz-tehetségek lépnek fel.

Amint a szervezőktől megtudtuk, a részvétel ingyenes, és eső esetén is megtartják. További részletek a www.posticum.ro honlapon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!