ERDON Helyi hírek

2015.05.05. 12:07

Késedelem a kártyák miatt

Nagyváradon is fennakadást okozott az elektronikus egészségügyi kártyákra való áttérés. Nem állt le ugyan a rendszer, mint más városokban, de lassan működött, a betegek várakoztak.

Nagyváradon is fennakadást okozott az elektronikus egészségügyi kártyákra való áttérés. Nem állt le ugyan a rendszer, mint más városokban, de lassan működött, a betegek várakoztak.

Késedelmet okozott, hogy esetenként tíz percet – negyedórát is várni kellett, míg az orvosi rendelőkben aktiválhatták a páciensek kártyáját, válaszolt kérdésünkre dr. Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) igazgatója. A CAS felvette a kapcsolatot az országos pénztárral és jelezte a problémát, tette hozzá.

Nem csak Nagyváradon vannak gondok: az Agerpres értesülései szerint például Hunyad megyében az egészségbiztosító szervere húsz perc után elérhetetlenné vált, így a krónikus betegek egy része számára nem tudták kiállítani a receptet.

Alkalmazás

A megyei pénztár vezetője azonban kihangsúlyozta: ha nem is sikerül aktiválni a kártyát, azon a címen, melyet lapunkban a napokban már közzétettünk - http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html - leellenőrizhető, hogy az illető személynek van-e biztosítása és nevére kiállítottak-e kártyát, s ennek alapján az illető részesülhet támogatott egészségügyi szolgáltatásokban. Az itt található alkalmazás a személyi szám alapján egy CID-számot (azaz azonosítási kódot) generál. A lényeg, hogy a szolgáltatóknak nem kell visszautasítaniuk a betegeket akkor sem, ha a kártyát nem tudják használni, ugyanis az alkalmazás lehetővé teszi, hogy kompenzált szolgáltatásokat biztosítsanak a kártya nélkül is. Megbeszélések is zajlottak ezzel kapcsolatban a szolgáltatókkal, tette hozzá az igazgató.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor maga a kártya hibás, azaz nem aktiválható. Az érintetteknek ebben az esetben el kell menniük az egészségbiztosítási pénztár székhelyére és igényelniük kell egy újat, addig pedig kapnak egy helyettesítő bizonylatot.

Egésznapos program

A Bihar megyei pénztár amúgy a kialakult helyzetre való tekintettel néhány napja reggel nyolctól este hatig tart nyitva. Érdeklődésünkkor is sokan álltak sorban, de azért „nem léptek egymás lábára az emberek”. Mint megtudtuk, két ablaknál szolgálják ki azokat, akik a kártyájukért jelentkeztek, másik két ablaknál pedig azokat, akiknek helyettesítő bizonylatra van szükségük.

Egy nagyváradi háziorvossal is felvettük a kapcsolatot, aki viszont nem akarta, hogy neve megjelenjen az újságban. Minden esetre elmondta: az elmúlt napok tapasztalata szerint kezdetben működik a rendszer, majd fokozatosan lelassul; érdeklődésünkkor már húsz percet, félórát is várakozni kellett a kártya aktiválására – közben pedig a betegek persze türelmetlenek voltak. „Nem tudom, kinek az érdekét szolgálja mindez, de biztos, hogy nem a betegét és nem is az orvosét. Azt sem hiszem, hogy ebből a rendszerből megtakarítás származna, annál inkább úgy néz ki, hogy az adófizetők pénzét egyszerűen elszórták” - jegyezte meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!