ERDON Helyi hírek

2015.05.26. 11:55

Kataszteri összeírás készül

A közelmúltban jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2015/294. számú kormányhatározat, mely az országos kataszteri és telekkönyvi program elfogadására vonatkozik a 2015-2023 közötti időszakra, európai uniós társfinanszírozással.

A közelmúltban jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2015/294. számú kormányhatározat, mely az országos kataszteri és telekkönyvi program elfogadására vonatkozik a 2015-2023 közötti időszakra, európai uniós társfinanszírozással.

A cél, hogy egy komplex procedúra révén szisztematikusan regisztrálják az országban a városokban és a vidéki településeken található összes ingatlant. A hatályos törvényeknek megfelelően az országos program kidolgozását, illetve gyakorlatba ültetését önerőből is finanszírozza a Kataszteri és Telekkönyvi Ügynökség 42 megyei kirendeltsége.

Tulajdonképpen úgy történik az általános felmérés, hogy egy grafikon alapján kijelölik azokat a nagyobb parcellákat, illetve közigazgatási egységeket, ahol ezek megtalálhatóak. Információink szerint a Megyei Tanács elnökének javaslata alapján Bihar megyében az első szakaszban Nagybárod községben zajlik az összeírás (I. parcella), mely még nem fejeződött be, a második szériában Bors, Váradszentmárton és Szentandrás van benne (II. parcella), majd következik Feketebátor, Tulka és Madarász (III. parcella). A folyamat azért nehéz és időigényes, mert a méréseket végző céget tenderpályázat útján választják ki, majd a nyertes össze kell szedje az emberektől a dokumentumokat, és természetesen műszaki munkálatokat is kell végezni. Emellett a papíron levő adatok általában nem fedik a valós helyzetet, melyből kifolyólag sok az elégedetlenkedő telektulajdonos, akik általában megóvják az eredményeket. Anyagilag az összeírás nem érinti a telektulajdonosokat, tehát nem kell fizessenek érte semmit, csupán kapnak a végén egy igazolást arról, hogy be van táblázva a telkük, a megfelelő műszaki és kataszteri felmérés alapján.

Ugyanakkor Romániában becslések szerint körülbelül 40 millió ingatlan van, melyből 8 millió városokban (320 közigazgatási egység), 32 millió pedig községekben (2861 közigazgatási egység) található. Eddig csupán 7 településen végeztek a felméréssel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!