ERDON Helyi hírek

2015.05.22. 14:04

„Kárba vész” a 2 százalék, ha nem ajánljuk fel

Idén is május 25-ig ajánlható fel a jövedelemadó két százaléka bármely Romániában bejegyzett nonprofit szervezet javára.

Idén is május 25-ig ajánlható fel a jövedelemadó két százaléka bármely Romániában bejegyzett nonprofit szervezet javára.

Hétfő, vagyis május 25. a határideje a személyi jövedelemadó bevallásnak, illetve a jövedelemadó 2%-os felajánlásának. A Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségétől kapott információk szerint péntek délig csak kevés bevallás érkezett hozzájuk: 11.750 darab (74,4 százalék). A 2 százalékos felajánlásokból is kevesebb érkezett, mint az előző években, ez a számadat 72% körüli volt ugyancsak pénteken délben.

Hétfő tehát az utolsó nap, amikor még élni lehet a lehetőséggel, és adónk 2 százalékát felajánlani valamely nonprofit szervezet javára. Az ily módon segíthető szervezetek közé tartoznak az egyesületek, alapítványok, egyházak, szakszervezetek, vállalkozói érdekvédelmi szervezetek, politikai pártok, lakótársulások, önsegélyező pénztárak, amennyiben működési szabályzatuk szerint nem profitra irányuló tevékenységet folytatnak, ugyanakkor az adótámogatást sem jövedelemszerzés érdekében használják fel. Fizetésből származó bevétel esetén a 230-as, bármilyen más típusú jövedelem esetén a 200-as számú formanyomtatványt két példányban, kézzel kell kitölteni, majd a megyei adó- és pénzügyi igazgatóságon lehet benyújtani. A kitöltéshez a kiválasztott civil szervezet adataira is szükség van: pontos elnevezés, azonosítószám és bankszámlaszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!