ERDON Helyi hírek

2015.05.26. 14:57

Jótékonysági koncert Hudák Hannáért a PKE-n

Jótékonysági koncertet szervez a Partiumi Keresztény Egyetem június 2-án, kedden 19 órától az egyetem dísztermében, a PKE volt hallgatójának, Hudák Csilla három éves hallássérült kislányának, Hannának a javára.

Jótékonysági koncertet szervez a Partiumi Keresztény Egyetem június 2-án, kedden 19 órától az egyetem dísztermében, a PKE volt hallgatójának, Hudák Csilla három éves hallássérült kislányának, Hannának a javára.

A Partiumi Keresztény Egyetem Alumni Központjának és Zeneművészeti Tanszékének szervezésében jótékonysági koncertet tartanak a PKE volt hallgatójának, Hudák (Tankó) Csilla három éves hallássérült kislányának műtétére. A koncertre június 2-án, kedden 19 órától kerül sor a PKE dísztermében. Az eseményen a jelenlegi hallgatók műsora mellett a Partiumi Öregdiákokból álló kórus is fellép. Mindenkit szeretettel várnak, aki segíteni szeretne, hogy Hanna hallhasson. Hogy a váradiak is megismerjék Hanna történetét, Hudák Csilla interjút adott a Bihari Naplónak.

– Mikor és hogyan derült ki, hogy Hanna hallássérült?

– Hanni kislányunk 2012. február 17-én született egészséges gyermekként. Szépen fejlődött, okos és értelmes kislány, ám egy éves kora után nagyon feltűnő lett, hogy nem gagyog úgy mint a vele egykorú gyermekek. Elindultunk az orvosokhoz, először a csíkszeredai fül-orr-gégészetre, ahol kívülről vizsgálva a fülét, semmi rendellenességet nem találtak. Sajnos a műszerek hiánya miatt nem tudják megállapítani, hogy ilyen kisgyereknél süketség is fennállhat. Abban az időszakban jártak a környéken a magyarországi Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai, és jött velük egy audiológus is, aki pár perc alatt megállapította, hogy Hanna nagyfokú hallássérült. Ahogy időpontot kaptunk, elmentünk Kolozsvárra egy audiometriai vizsgálatot elvégezni. Kiderült, hogy Hanna az egyik fülére 90, a másikra 100 decibelnél kezd el valamit hallani. Javasolták az azonnali hallókészülék használatát, továbbá említették a cochleáris implantáció lehetőségét is. Ahogy tudtuk, beszereztük neki a hallókészülékeket, egy éve használja azokat logopédus segítségével, de sajnos a várt eredmény elmaradt, Hanni még egy mássalhangzót sem tud kimondani. Ezért is döntöttünk úgy, hogy megpróbálnánk Szegedre elmenni egy konzultációra, mert láttuk, hogy a gyermek itt sajnos semmit nem fejlődik a beszédindítás terén. Ott megint felvetődött az implantáció kérdése, a professzor elmondása szerint, azzal a siker sokkal nagyobb és biztosabb. Egyetlen baj van, a műtét nagyon sokba kerül, egy fülre körülbelül 25 ezer euró.

Várólistán

– Most hol tartanak a vizsgálatok? Mikor kellene elvégezni a beavatkozást?

– Jelenleg a marosvásárhelyi kórház várólistáján a 4-ik helyen vagyunk, ez azt jelenti, hogy ha a minisztérium utal pénzt, akkor lehet, hogy ebben az évbe megkapná Hanna az egyik fülére az implantátumot. Ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbálnánk a lehetetlent, és Isten segítségével, no meg a sok jóakaratú emberek támogatásával, hátha sikerülne összegyűjtsük az egyik fülére az implantátum árát.

– Mennyi pénz hiányzik az operációhoz?

– Még nagyon az elején vagyunk ennek az akciónak, ezidáig egy jótékonysági koncertet tudhatunk magunk mögött, de hála Istennek, a felhívásainkra sok ismerős és ismeretlen megmozdult, visszajelzett, támogatott, amiben csak tudott. Jelenleg az összegnek körülbelül a negyede gyűlt össze, de ezután következik még több jótékonysági koncert és karitatív megmozdulás.

– Hogyan vetődött fel a váradi karitatív koncert ötlete? Milyen érzéssel tölti el, hogy egykori egyeteme is segíteni kíván?

– Mivel Váradon végeztem az egyetemet Zene szakon, és emlékeztem, hogy ezelőtt pár évvel az egyik volt bajba jutott egyetemi társunknak is szerveztek egy ilyen jellegű koncertet, innen jött az inspiráció, hogy jó lenne felvetni az ötletet, hátha nekünk is tudnának segíteni. A válasz mindenfelől pozitív volt, mind a szervezők, mind az előadók részéről. Olyan jó érzéssel tölt el, hogy ennyi idő után is, ha kell, összefog a régi baráti társaság, mellettünk vannak, bátorítanak és imádkoznak értünk, velünk. Akik kíváncsiak a fejleményekre, azoknak indítottunk egy blogot: www.hudakhanna.blog.hu.

Adatok a banki átutalásokhoz

Amennyiben olvasóink támogatni szeretnék a Hudák családot, az alábbiakban megtalálják a Hanna szülei által nyitott számlaszámokat. Hudak Attila Stefan névre RO82BRDE270SV57540122700 – RON, RO20BRDE310SV32110153100 – EUR, SWIFT: BRDEROBU, Paypal: einstein_hu@yahoo.de. Hudak Csilla Magdolna névre RO76BRDE040SV36501200400 – RON, SWIFT: BRDEROBU.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!