ERDON Helyi hírek

2015.05.25. 15:39

„…hogyan változik a feszültség örömmé”

A Posticum által szervezett dzsesszfesztivál második és harmadik napja már esőmentesen telt. Szombaton hazai előadók is felléptek, vasárnap pedig igazi „örömzene” szólt a színpadról.

A Posticum által szervezett dzsesszfesztivál második és harmadik napja már esőmentesen telt. Szombaton hazai előadók is felléptek, vasárnap pedig igazi „örömzene” szólt a színpadról.

A Mircea Tiberian által komponált Szitakötő-blues című szám elvont dallamaival kezdődött a dzsesszfesztivál második napja, majd Nadia Trohin színrelépésével dallamos számok következetek: román népdalok „dzsesszesített” változatait adta elő Mircea Tiberian zongorán, miközben az énekesnő varászlatos hangja töltötte be a teret. Többek között máramarosi, dobrudzsai népdalfeldolgozások hangzottak el, s egy Maria Tănase dal is.

Szabadon

Az ő fellépésüket követően az Oláh Kálmán Trió, valamint Andy Middleton szaxofonista közös előadása következett. Orbán György nagybőgőn, Balázs Elemér pedig dobon közreműködött. A nagyváradi közönség már korábban is kapott ízelítőt az amerikai szaxofonista és a magyarországi csapat együttműködéséből, s most sem kellett csalódnia: lendületesen és harmonikusan szóltak a dzsessz-akkordok, a zenészek remek összhangban játszottak.

A harmadik nap az „örömzenéé ” volt, azaz az előadóművészek szabadon, együtt improvizáltak. „Az igazi dzsessz lényege az improvizáció, igazi örömzene következik” - jelentették be Ciuciu Pitz Melinda és Ciprian Ciuciu Pitz váradi színművészek, majd a színre lépő Pecek Lakatos Andrásról, Bende Zsoltról, valamint a váradi Báder Olivérről mondtak el néhány adatot. Utóbbi három évig tanult klasszikus gitárt, egy évig a bécsi egyetem hegedű szakára is járt, s ő az, aki egykor „behozta a dzsesszt a Posticumba”. Később Orbán György és Balázs Elemér is csatlakozott a szabad zenéléshez – a közönség átélhette, hogyan változik a nagyvárosi zaj, rohanás és feszültség „örömmé, pihentető, lélekfelemelő állapottá”.

Vigyék magukkal

A hétvégi dzsesszkoncerttel a szervezők a Posticum fennállását is ünnepelték. „Ha valaki ma reggel betekintett a Posticum vendégkönyvébe, azt olvashatta: jöttem, lelkesedtem, boldogan és hálásan távozom. Reméljük, sokan ugyanúgy érzik ezt. Kívánjuk, hogy sokáig emlékezzenek még erre a csodaszép hangulatra. Az igazi dzsessz életet, fényt, tisztaságot sugároz. Mindezt vigyük magunkkal a Posticum tizenötödik születésnapja alkalmából” - mondták a váradi színészek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!