ERDON Helyi hírek

2015.05.11. 14:51

Egymilliárd lejt ígér Biharnak a CNADNR

Nem csak az észak-erdélyi autópálya de a DN76-os országút építése is új lendületet kap, miután az Országos Autósztráda és Országút Vállalat szerződést bontott az eddigi kivitelezővel és új licitet ír ki.

Nem csak az észak-erdélyi autópálya de a DN76-os országút építése is új lendületet kap, miután az Országos Autósztráda és Országút Vállalat szerződést bontott az eddigi kivitelezővel és új licitet ír ki.

Közel egymilliárd lejnyi beruházást finanszíroz Bihar megyében az Országos Autósztráda és Országút Vállalat (CNADNR). Ezt Narcis Neaga a vállalat vezérigazgatója jelentette be hétfőn Nagyváradon a prefektúra székházában, ahol aláírta az észak erdélyi autópálya Bihar megyei, mintegy hatvan kilométeres szakaszának folytatásáról szóló szerződést a spanyol Isolux Corsan vállalat képviselőjével. Az említett közel egymilliárd lejből hétszáz milliót emészt fel ez a beruházás, melynek kivitelezési időszaka ötvennégy hónap, ebből huszonnégy hónap a tervezés és a munkálatok elvégzése, harminc hónap pedig a garancia időszak. A munkálatot a szerződés aláírásától számított negyven napon belül kezdik meg. Az Isolux Corsán Spanyolország hetedik legnagyobb építkezési vállalata, a világranglistán pedig a 46. helyen áll a cég képviselőinek elmondása szerint. Több mint hatezer kilométernyi autópályát építettek már a világ számos országában – Indiában, Brazíliában, Mexikóban, az USA-ban stb. – de utakon kívül sok minden mást, gyorsvasutakat, víztisztítókat, erőműveket, stb. is építenek.

Összekötés

Narcis Neaga az aláírás után közölte, hogy a dél-erdélyi autópályát összekötik a magyarországi autópályával, mivel azonban ott magyar területen környezetvédelmi okok miatt nem lehet megépíteni a határátkelőt, ezért azt a román oldalon Arad mellett fogják megépíteni, cserében az észak-erdélyi autópálya határátlépőjét Bors közelében, de magyar oldalon fogják megépíteni. Neaga elmondta, hogy tárgyalt a magyar illetékesekkel, akik elárulták, hogy az észak-erdélyi autópályához kapcsolódó magyarországi szakaszt a 2014-2020 európai uniós költségvetési időszakban szeretnék megvalósítani uniós pénzből, ami azt jelenti, hogy ez a romániai autópálya-szakasz hamarabb fog elkészülni, mint a magyarországi összekötő szakasz ti. a CNADNR rendelkezik a kivitelezéshez szükséges pénzzel, tehát akkor is tudják finanszírozni ezt a beruházást, ha nem nyernek rá uniós támogatást.

Segítették, mert román

A továbbiakban Neaga ismertette azokat a Bihar megyei infrastrukturális beruházásokat, amelyek az idén kapnak támogatást a CNADNR-től. A nagyváradi körgyűrűn épülő három felüljáró építésére egyenként 14,7 millió, 19,5 millió és 14,4 millió lejt ad a vállalat. A Nagyürögd és Váradcsehi magasságában épülő felüljárók még az idén megépülnek, a METRO bevásárlóközpont mellett épülő felüljáró befejezését azonban hátráltatja, hogy ott vízvezetékeket kell áthelyezni. A Densusianu híd felújítására 3,5 millió lejt biztosít a vállalat, és ez a beruházás is még az idén megvalósulhat. A Nagyvárad-Déva közötti DN76 országút építésére 161 millió lejt irányzott elő, Élesd elkerülő útjának déli szakaszára 83 millió lejt ad a vállalat. Neaga hozzátette, hogy Élesd északi elkerülőútjára és a vaskohsziklási körgyűrűre is megvan a pénz, ezek a projektek jelenleg Brüsszelben vannak elbírálás alatt, de a vállalat még nem kapta meg a jóváhagyást ezeknek a beruházásoknak a beindítására. A Nagyvárad-Déva országút felújítása kapcsán Narcis Neaga elmondta, hogy a kivitelező bukaresti SCT vállalat tavaly októbertől mostanáig mindössze 0,7 százalékban haladt előre a munkálatokkal, és ezek után a CNADNR végre rászánta magát, hogy szerződést bontson a céggel. „Amikor ezen az országút-szakaszon jártam, szégyelltem magam amiért ennek a vállalatnak az igazgatója vagyok” - fogalmazott Neaga, aki elárulta azt is, hogy a szóban forgó román céggel más építkezéseken is gondjai voltak a CNADNR-nek. „Az egyetlen ok, ami miatt eddig nem bontottunk velük szerződést, hogy román cégről van szó, de most már nem mehet így tovább” - vallotta be Neaga, majd hozzátette: „nem tűrjük el tovább a késedelmeket!”. A vezérigazgató hozzátette, hogy a szerződésbontással kockázatot vállaltak, hiszen uniós projektről lévén szó megtörténhet, hogy elveszítik a beruházásra nyert támogatást. Ezt követően elmondta, hogy új közbeszerzést írnak ki, az eljárás bonyolítása alatt elvégzik az úton a szükséges javításokat. A kivitelezést szakaszokra bontva hirdetik meg, ami azt jelenti, hogy a kivitelező(k) egyszerre több szakaszon is tud majd dolgozni. Neaga szerint elképzelhető, hogy már az idén ősszel elkészül a DN76 országút Bihar megyei szakaszának felújítása. a CNADNR vezérigazgatója végezetül bejelentette, hogy lehetőleg még az idén, de legkésőbb jövő év elején módosítják a közbeszerzési törvényt oly módon, hogy kiiktatják belőle azt a kitételt, miszerint a közbeszerzési eljárásokon a legolcsóbb ajánlatot kell elfogadni. Sokak, és Neaga véleménye szerint is ez a legfőbb oka annak, hogy olyan vállalatok nyernek el igen komoly infrastrukturális beruházásokat, amelyek valójában nem képesek elvégezni a felvállalt munkálatot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!