ERDON Helyi hírek

2015.04.19. 19:11

Ünnepelt a váradi Vízművek

Nagyvárad- Pénteken a Vízművek vezetősége a beruházásokban érintettekkel együtt ünnepelte, hogy 4 évvel ezelőtt írta alá a Bihar megyei vízi infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó szerződést.

Nagyvárad- Pénteken a Vízművek vezetősége a beruházásokban érintettekkel együtt ünnepelte, hogy 4 évvel ezelőtt írta alá a Bihar megyei vízi infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó szerződést.

Vetített képes előadásában Ovidiu Gavra vezérigazgató felidézte, hogy 2011. április 18-án írták alá a Vízművek és a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium képviselői a Bihar megyei víz és használt víz infrastruktúrájának bővítésére és korszerűsítésére vonatkozó projektet. Ennek összköltségvetése 83,2 millió euró, melyből az Európai Unió Szektoriális Operatív Programjának Környezetvédelmi Kohéziós Alapjából 63,5 millió eurót biztosítanak vissza nem térítendő támogatás formájában. A helyi költségvetésből 1,4 millió euró, az államháztartásból 9,7 millió euró származik, és 8,5 millió eurós kölcsönt is felvett a Vízművek. A két és fél éven keresztül zajlott tendereztetések eredményeképpen tizenhat kivitelezői és négy szolgáltatói szerződést kötöttek. Eddig öt munkálatot fejeztek be, ami azt jelenti, hogy bővítették és felújították a víz- és csatornahálózatot Belényesben, Nagyürögdön, valamint a váradi Grigorescu- és Densuşianu-negyedekben, illetve modernizálták a víztisztító állomást.

Megtakarítások

Ugyanakkor a befektetések első szakaszában bizonyos pénzösszegeket sikerült megtakarítaniuk, amit arra fordítanak, hogy biztosítsák a váradi 4. számú víztelep védelmét a beszivárgások ellen (7,5 millió lej), bővítsék a víz- és csatornahálózatot a Grigorescu-negyedben, Biharpüspökiben és a Borsi úton (11,6 millió lej), Nagyürögdön, Fugyivásárhelyen és Kiskopácson (21,8 millió lej), Tenkén, Tenkegörbeden és Körösmarton (8,5 millió lej), Szentandráson és Újpalotán (8,9 millió lej), Váradszentmártonban, Kardón, Váradcsehiben és Rontón (20,4 millió lej), valamint Köröskisújfaluban és Köröskisjenőben (15,4 millió lej).

Az ünnepségen jelen levő Ilie Bolojan váradi polgármester reményét fejezte ki, hogy a munkálatok 90 százaléka a határidőig problémák nélkül elkészül.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!