ERDON Helyi hírek

2015.04.22. 17:08

További tömbházakat rehabilitálnak

Újabb öt tömbház államilag támogatott hőszigetelése kezdődik el, ennek részleteiről számolt be Mircea Mălan alpolgármester szerdai sajtótájékoztatón. További 62 következik majd.

Újabb öt tömbház államilag támogatott hőszigetelése kezdődik el, ennek részleteiről számolt be Mircea Mălan alpolgármester szerdai sajtótájékoztatón. További 62 következik majd.

Eredetileg eggyel több volt a tömbházak száma, de az egyik, Cazaban utcai épület kikerült a programból, ugyanis a magassága nem felelt meg az előírásoknak. A projekt ugyanis a földszintből és legalább három emeletből álló tömbházak hőszigetelését finanszírozza, ez az épület pedig mindössze kétemeletes volt. „Akkor még a feltételek folyton változtak, bíztunk benne, hogy részt vehet, de kiderült, hogy mégsem.” - mondta az alpolgármester. 44 tömbház esetében megkötötték a finanszírozásai szerződést a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, egy tömbház még felmérés alatt áll, további 22 pedig még nem esett át a szükséges procedúrákon.

Változó

Amint Moş Marius, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának vezetője elmondta, az utolsó 22 tömbház esetében jelenleg várakoznak, ugyanis egyelőre a hőszigetelésre kiutalt pénz végére értek, de bíznak benne, hogy ezekre is kapnak majd pénzt.

Elvileg mind a 67 nagyváradi tömbház hőszigetelése az idén kellene befejeződjön, a szóban forgó öt tömbházé pedig három hónap alatt. Az épületek a város különböző részein találhatók, azaz a Cazaban, a Ciheiului, a Peneş Curcanu, a W. Shakespeare és az Armatei Române utcákon. A projekt teljes értéke több mint kétmillió lej, ennek hatvan százaléka a vissza nem fizetendő kölcsön, a fennmaradó 40%-ot pedig az önkormányzat, illetve a lakosok maguk fizetik. Változó, hogy egy lakásért mennyit kell fizetniük a lakóknak, mondta az alpolgármester, ez a lakás méretétől függ, illetve attól, hogy eddig milyen felújításokat végeztek el benne, továbbá attól is, hogy miből készült a tömbház. Például kevesebb pénzbe kerül a rehabilitáció akkor, ha a tulajdonosok már korábban hőszigetelő nyílászárókat szereltek fel, vagy beüvegezték a balkonjaikat. A projekten belül amúgy befalazzák, a felső részen pedig beüvegezik az erkélyeket, tudtuk meg.

Felvállalhatják

Ha a tömbház téglából van, a falak hőszigetelése olcsóbb, ha betonból, akkor pedig drágább. Átlagban lakásonként 3 – 3,5 ezer lejt kell fizetniük a lakóknak, tudtuk meg. Az érintettek ezt idejében tudták, volt rá lehetőség, hogy összegyűjtsék a pénzt, mondta az alpolgármester, ám hozzátette: ha egy tömbházban legfeljebb három tulajdonos kivételével mindenki egyetért a hőszigeteléssel, az önkormányzat fel tudja vállalni az ő költségeiket, hogy emiatt ne vegyék el a többi lakó kedvét attól, hogy részt vegyen a projektben.

Speciális helyzet áll fenn akkor, ha a tömbházra tetőt húztak, ugyanis több esetben ehhez nem kaptak építkezési engedélyt. A polgármesteri hivatal igyekszik támogatást nyújtani ahhoz, hogy megkapják utólag, vagy elvégeztethessék azokat a konszolidációs munkálatokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy megkaphassák – egyébként nem vehetnének részt a projektben csak akkor, ha lebontanák, ez pedig elkerülendő, mondta az alpolgármester. Azokat a tömbházakat, amelyeket korábban nem láttak el cseréptetőkkel, a programon belül víz- és hőszigetelik, a többi esetében pedig csak hőszigetelést alkalmaznak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!