ERDON Helyi hírek

2015.04.29. 18:05

Szövetkezés az olcsóbb áramért

A nagyváradi önkormányzat együttműködési szerződést köt az RCS&RDS és a Delalina cégekkel a város olcsóbb villamos energia-ellátása érdekében.

A nagyváradi önkormányzat együttműködési szerződést köt az RCS&RDS és a Delalina cégekkel a város olcsóbb villamos energia-ellátása érdekében.

Az RCS&RDS vállalat építi ki a városban azt a műszaki csatornarendszert, amelybe annak elkészülte után elhelyezik az összes, jelenleg oszlopokon, épületek falain futó telekommunikációs és áramkábeleket, míg az RCS&RDS érdekeltségébe tartozó Delalina cég birtokolja a gyapjúi napenergia-kollektor parkot. A három entitás azért szövetkezik egymással, hogy közösen valósítsanak meg egy villamos energia-elosztó hálózatot, a piacról vásároljanak villamos energiát, és azt eladják váradi vállatoknak és magánszemélyeknek, ami által megszűnne az eddigi egyetlen villamos energia szolgáltató, az Electrica monopóliuma. A szövetkezésben a feladatok a következőképpen lesznek leosztva: az RCS&RDS hozza majd az ügyfeleket, a Delalilna az elosztási hálózat kiépítésével és működtetésével foglalkozik majd, az önkormányzat pedig összesen ötezer négyzetméternyi telket bocsát a vállalkozás rendelkezésére körülbelül ötven négyzetméteres parcellákra felosztva, ezeken a parcellákon építik majd meg a transzformátor állomásokat. A szerződés értelmében az önkormányzaté lesz a vállalkozás bevételeinek avagy veszteségeinek tizenöt százaléka, viszont ez az összeg nem lehet majd kevesebb 200 ezer eurónál. A többi nyolcvanöt százalékon az RCS&RDS és a Delalina osztozik majd.

Olcsóbbank ígérkezik

Az együttműködésről keddi ülésén szavazott a váradi helyi tanács, mely húsz igen szavazattal elfogadta a határozattervezetet, a Szociáldemokrata Párt (PSD) három tanácsosa azonban tartózkodott, mert kevesellték azt, hogy az öttagú igazgatótanácsában a nagyváradi önkormányzatnak csak két tagja lesz. A kedden elfogadott határozattervezet szakjelentése szerint a város csak nyer ebből az üzletből, hiszen a felajánlott ötezer hektárnyi terület több hasznot hajt így, mint ha koncesszióba adná a város, emellett a műszaki csatorna bérbe adásából származó bevételek 26 százaléka is a várost illeti, ugyanakkor az önkormányzat számításai szerint mintegy húsz százalékkal olcsóbban jut majd villamosenergiához az RCS&RDS-sel szövetkezve. Mindez együtt évente körülbelül egymillió eurós megtakarítást jelenthet Nagyváradnak. Az együttműködési szerződés hatályát vesztheti abban az esetben, ha a szerződéskötéstől számított egy éven belül nem sikerül beszerezni a vállalkozás működtetéséhez szükséges összes jóváhagyást és engedélyt, illetve ha a vállalkozás két egymást követő évben nem hoz majd profitot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!