ERDON Helyi hírek

2015.04.14. 12:32

Szemetes konténerek a játszótér mellett

A nagyváradi Vest lakótársulás több lakója sérelmezi, hogy a tömbházak között kialakított játszótér közvetlen közelébe helyeztek el szemetes konténereket.

A nagyváradi Vest lakótársulás több lakója sérelmezi, hogy a tömbházak között kialakított játszótér közvetlen közelébe helyeztek el szemetes konténereket.

Az építés alatt álló rogériuszi piac melletti Vest lakótársulás több lakója, valamint a RER Köztisztasági Vállalat három munkatársa találkozott április 14-én, kedden délelőtt, hogy megoldást találjanak arra a problémára, hogy múlt héten három szemetes konténert helyeztek el a tömbházak között levő játszótér mellé. A lakók elmondása szerint őket senki nem kérdezte meg arról, hogy megfelelő-e a helyszín, csak otthagyták a konténereket a játszótér közvetlen közelében. A lakótársuláshoz tartozó tömbházak lakói eddig egy másik lakótársuláshoz tartozó konténerekbe tették a szemetet, azelőtt pedig a rogériuszi piacnál voltak a kukák. A helyszínre érkező RER munkatársak elmagyarázták a lakóknak, hogy a törvény szerint a minden lakótársulásnak a saját területén kell legyen kialakítva egy szemetestározó (beton alapra kell helyezni a száraz és nedves hulladékokat tároló kukákat, és ezt egy fémráccsal kell körülvenni), azzal a kikötéssel, hogy a szeméttároló minden ablaktól legalább 10 méteres távolságra kell legyen. Hozzátették, hogy ha valamelyik lakótársulás más lakótársuláshoz viszi a szemetét, a lakókat akár meg is büntethetik. A jelenlegi helyen ugyan a kukák 10 méterre vannak az ablakoktól, de közvetlenül a játszótér mellett.

Új helyszín

A RER munkatársai azt ajánlották a lakóknak, hogy keressenek egy új helyszínt – ami elég nehéz, mivel túl szűkös és zsúfolt a tér – és a lakótársulási elnök (aki egyébként nem jelent meg a találkozón) nyújtson be egy írásos kérvényt a polgármesteri hivatal Műszaki Igazgatóságához az új helyszínről. Ezt követően a polgármesteri hivatal ingyenesen lebetonozza és aszfaltozza és körberácsozza a kiválasztott területet. A találkozón részt vevők közösen találtak egy a jelenleginél megfelelőbb helyet, pár méterre a játszótértől, a garázsok közelében. A RER munkatársai kérték, hogy a kérvényt minél előbb adja be a lakótársulási elnök, hogy lehessen kialakítani az új helyet. A lakók egyébként attól is tartanak, hogy ha a közelben szeméttározót alakítanak ki, akkor az vonzani fogja a guberálókat, akik kirámolják majd a szemetet a kukákból.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!