ERDON Helyi hírek

2015.04.19. 19:09

Oldtimeresek találkozója Váradon

Csodájára jártak néhány veterán járműnek a múlt hét végén a nagyváradiak. A Veterán Járművek Romániai Klubjának itteni képviselői ugyanis most is megtartották a szokott tavaszi találkozójukat.

Csodájára jártak néhány veterán járműnek a múlt hét végén a nagyváradiak. A Veterán Járművek Romániai Klubjának itteni képviselői ugyanis most is megtartották a szokott tavaszi találkozójukat.

Szombaton délelőtt a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti parkolóban gyülekeztek, és a rossz idő ellenére az arra járók közül jó páran megálltak megcsodálni az autókat, sőt, a tulajdonosok szívesen elbeszélgettek az érdeklődőkkel, bemutatták a kocsikat, a motorháztetőket is felnyitották, hogy büszkélkedjenek a mai napig működőképes gépekkel. Később az Oradea Shopping City parkolójába vonultak át, ahol szintén sok érdeklőt vonzottak az autók.

Veterán autók

A rendezvény az ország 28 városában általában egyszerre szokott lenni. Váradon mintegy 10–20 ilyen autós szokott ilyenkor találkozni, a tavaszi „expót” pedig minden évben egy őszi is követi. Váradon összesen körülbelül 30 olyan oldtimeres van, aki nyilvántartott, azaz a klubnak is tagja. Rencsik Ottó szervező kérdéseinkre elmondta: több mint 750 tagja van a Veterán Járművek Romániai Klubjának, egyesek több járművet is birtokolnak. Váradon 2011 októbere óta van ez a rendezvény, a fő célja nem annyira a bemutatkozás kifelé, hanem a társaság összetartása. Általában ez a társaság az autókkal kirándulásokra is jár, sőt, mostantól minden hétvégén kimennek valahova, minden hétvégén szervez valamit a klubjuk. Hogy mennyibe kerül egy ilyen autó fenntartása, azt a szakértő nem tudta megmondani, válasza szerint nagyban márkafüggő, ám sem ő, sőt, szerinte sem a többi klubtagjuk nem végzett még ilyen számítást… A legtöbb autó összességében eredeti, de mindegyik újrafestett, több kisebb restauráláson átesett, sőt, van, amelyikben a motor is újraépített. A legtöbb esetben egyébként nem családi örökség egy-egy veterán jármű, hanem vásárolják. A tagság kritériuma nálunk, hogy az illető modellből legkevesebb 30 évvel ezelőtt gördült ki az utolsó példány a gyártósorról, illetve az autó vagy motor működőképes kell legyen.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!