ERDON Helyi hírek

2015.04.28. 17:41

Jogtalan volt a telekkönyvezés?

A nagyváradi helyi tanács nem szavazta meg a Salem keresztény egyesülettől elvett telek telekkönyvezését, a város ingatlankezelőségének képviselője mégis telekkönyveztette a területet.

A nagyváradi helyi tanács nem szavazta meg a Salem keresztény egyesülettől elvett telek telekkönyvezését, a város ingatlankezelőségének képviselője mégis telekkönyveztette a területet.

Újabb fejlemény történt a váradi Salem Keresztény Központ Egyesület és a nagyváradi önkormányzat közötti, immár közel egy éve húzódó konfliktusban, melynek lényege az, hogy az önkormányzat az egyesület telkéből hasítana ki egy részt, hogy az Alexandru Haşaş utca meghosszabbításkaképpen összekötő utat építsen a körgyűrűhöz. Az önkormányzatnak ezt a tervét az egyesület törvénytelennek ítéli meg, mert éppen a kisajátított telekrész közelében van egy út, ami pontosan ezt a célt szolgálhatná, és meg lehetne hosszabbítani a körgyűrűig, csakhogy azt az utat, mint mondják a Salemesek, önkényesen elfoglalta az ottani pünkösdista iskola. A keddi helyi tanácsülésen is megjelentek és molinókat maguk elé tartva tiltakoztak a Salem egyesület tagjai, ez alkalommal azonban vezetőjük, Teodor Beniamin Ciuciui fel is szólalt az ülés végén.

„Ki vezeti a várost?”

Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyváradi helyi tanács korábban elutasította azt, hogy telekkönyvezzék azt a telekrészt, amelyet a város az egyesülettől sajátított ki. A telekkönyvezés lenne az első lépés ahhoz, hogy a város megvalósítsa útépítési tervét. Viszont alig pár nappal a helyi tanácsi döntés meghozatala után Cristian Popescu, az Ingatlankezelőség igazgató-helyettese elment egy közjegyzőhöz és elvégeztette a telekkönyvezést. Ciuciui megítélése szerint ez törvénytelen eljárás, hiszen a városháza funkcionáriusa nem írhatja felül a helyi önkormányzat döntéshozó szerveinek határozatait. „Ki vezeti ezt a várost, a helyi tanács vagy a hivatalnokok?” – tette fel a kérdést Ciuciui, hozzátéve, hogy az ügyet ki kell vizsgálni, mert előfordulhat, hogy hivatali visszaélés történt. A hallottak után a Szociáldemokrata-párti Adelina Coste sem hagyta annyiban a dolgot, és azt kérdezte Ilie Bolojan polgármestertől, hogy ő tudott-e erről, illetve felszólította az elöljárót, hogy nyilatkozzon az ügyben. Ilie Bolojan erre reagálva elmondta, hogy ő a tanácsülés előtt értesült erről a fejleményről, ezért érdemben nem tud nyilatkozni, de ígéretet tett arra, hogy a következő tanácsülésig tisztázni fogják a kérdést. Azt mindazonáltal hozzátette, hogy ha egy közjegyző végrehajtotta a telekkönyvezést, ehhez minden bizonnyal megvoltak a szükséges jogi eszközei, és valószínűleg törvényesen járt el, hiszen egy közjegyzőt nem kényszeríthetnek önkormányzati hivatalnokok arra, hogy törvénytelenséget kövessen el.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!