ERDON Helyi hírek

2015.04.28. 12:35

Együtt a nagyváradi múzeumok

Május 13-18. között a Körösvidéki Múzeum együttműködve partnerintézményekkel XIX. alkalommal szervezi meg a Múzeumi napokat. Kedd délben sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Május 13-18. között a Körösvidéki Múzeum együttműködve partnerintézményekkel XIX. alkalommal szervezi meg a Múzeumi napokat. Kedd délben sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Aurel Chiriac igazgató ismertette a részleteket, megjegyezve, hogy az órára lebontott pontos programon még dolgoznak. Kifejtette: a hivatalos megnyitót május 13-án tartják, és az ünnepség keretében a múzeum szakemberei által írt könyveket is bemutatják. Május 14-én újranyitják a Iosif Vulcan Emlékmúzeumot annak apropóján, hogy 150 éve jelent meg a névadó által koordinált Familia folyóirat.

Május 16-án a Románia Nemzeti Történelmi Múzeumával kötött partnerségnek köszönhetően nagyszabású kiállítás nyílik a Körösvidéki Múzeum székhelyén, A ruha teszi az embert. A romániai viseletek történetének hat évtizede címmel. A tárlaton- melyet 1,2 millió euróért biztosítottak- 15-20. századi erdélyi, havasalföldi és moldovai történelmi személyiségek öltözékeit, egyenruháit, és az általuk viselt egyéb kiegészítőket lehet megtekinteni, például a Bethlenét, a Kogălniceanuét, a Titulescuét vagy a Vasile Alecsandriét. Összesen 70 darabot állítanak ki, melyek közül 30 kosztüm.

Múzeumok éjszakája

Szintén ezen a napon, várhatóan 19-01 óra között rendezik meg a Múzeumok éjszakájának XI. kiadását. Nem csupán Romániában, hanem Európában is egyedülálló módon ebbe bevonják a váradi püspökségek által működtetett múzeumokat is, illetve közszemlére teszik a tulajdonukban levő gyűjteményeket, ereklyéket, szakrális tárgyakat, ugyanis mint kiderült, tulajdonképpen csak a magyar egyházaknak, vagyis a katolikusnak és a reformátusnak létezik múzeuma. Az ötlet különben Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspöktől származik, aki annak szükségszerűségét nyomatékosítva, hogy a helyi kulturális, illetve egyházi értékeket népszerűsíteni kell, azt javasolta, hogy a Székesegyházat, illetve az ott levő egyházművészeti múzeumot is vonják be a rendezvénysorozatba. Ezek mellett a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumát, a Szent Miklós görög katolikus katedrális altemplomát, valamint az ortodox püspökség székhelyén (Roman Ciorogariu/Úri utca) kiállított tárgyakat lehet majd megtekinteni. Ezekkel párhuzamosan az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban a váradi szecesszióról szóló tárlatot lehet megnézni, és az Ady Endre Emlékmúzeumban is szerveznek valamilyen programot. Ugyanakkor a rendezvények promoválása céljából Vivaldi Négy évszak című szerzeményével körbejárják a helyszíneket, és a Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL) kötött megállapodás értelmében várhatóan lesz egy különjárat, mely éjjel 1-ig fog járni, útvonalával érintve az említett intézményeket.

Május 18-án megünneplik a Múzeumi Világnapot, melynek keretében a bábszínházban bemutatják a Szerelem című darabot, Ioan Ieremia rendezésében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!