ERDON Helyi hírek

2015.04.01. 15:42

Csatornáznak Szentmártonban

Az Aparegio víz- és csatornahálózat fejlesztési program I. ütemében megspórolt 27 millió euróból kiviteleznek további hálózatfejlesztési munkálatokat Váradon, Szentmártonban és a környező falvakban.

Az Aparegio víz- és csatornahálózat fejlesztési program I. ütemében megspórolt 27 millió euróból kiviteleznek további hálózatfejlesztési munkálatokat Váradon, Szentmártonban és a környező falvakban.

A témában szerdán tartott sajtótájékoztatót Ilie Bolojan, Nagyvárad, és Lucian Popus Szentmárton polgármestere a szentmártoni polgármesteri hivatalban. Mint elhangzott, az Aparegio víz- és csatornaépítési program I. üteméből sikerült megtakarítani 27 millió eurót, amit további csatornázási munkálatokra lehet fordítani, ami az említett program II. ütemben történik meg. Az említett összegből Nagyváradon, Szentmártonban, Kardón, Rontón és Váradcsehiben zajlanak munkálatok. A beruházás részleteit Lucian Popus ismertette. A Szentmárton községb, valamint Rontó, Kardó, Váradcsehi falvak csatornahálózat-fejlesztésének költségvetése 20.453.591 lej áfa nélkül. A munkálat keretében Szentmártonban a fiatalok lakónegyedében 5475 méternyi vízcsatorna és 4120 méternyi szennyvíz csatorna épül meg. Váradcsehiben 4288 méternyi vízvezeték, 12688 méternyi szennyvízcsatorna, valamint 850 méternyi nyomócső, Rontóban 2871 méternyi vízvezeték, 2280 méternyi szennyvízcsatorna, egy szennyvíz szivattyú és 403 méternyi nyomócső, míg Kardóban 12196 méternyi vízvezeték, hat szennyvíz szivattyú és 3143 méternyi nyomócső lesz lefektetve. Szentmártonbann 222; Véradcsehiben 590; Rontóban 89, míg Kardóban 562 házat kötnek rá a vízhálózatra. A munkálatokat a Hidroconstructia cég végzi el. Ma adják át az első, szentmártoni munkatelepet a kivitelezőnek. A szerződés értelmében a kivitelezési időszak a munkálat megkezdésétől számított tíz hónap, vagyis a kivitelezési határidő 2016. február 2-a, viszont valószínűleg már idén karácsonyra befejeződnek a munkálatok. „Karácsonykor a rendszer működni fog” - szögezte szögezte le Ilie Bolojan.

Tervek

Ilie Bolojan beszélt olyan tervekről is, amelyek Nagyvárad és Szentmárton fúziója után válnának aktuálissá. Ezek egyike az, hogy amennyiben megvalósul a fúzió, akkor Nagyvárad átvenné a félixfürdői kiserdőt a Romsilvatól, cserében pedig Csatár közelében lévő erdejét adná át az állami erdőgazdálkodási intézménynek. A félixfürdői erdőben lévő futópályát a város felújítaná, mellé pedig több más futópályát is építene. Ennek kapcsán Lucian Popus elárulta, hogy Szentmárton község is próbálta már megszerezni a kiserdőt a Romsivától, mivel azonban ez egymillió lejt kért érte, a szentmártoni önkormányzat letett erről a tervéről. Ilie Bolojan elárulta azt is, hogy a tervek szerint egy újabb úttal kötik össze Nagyváradot és Szentmártont. Az új út a váradi körgyűrűből fog kiindulni a Selgros nagykereskedelmi központ és a II. számú Hőerőmű közötti szakaszon és a Pece patak közelében haladva jut majd el Szenmtmártonba. Emellett két felüljárót is építenek a váradi körgyűrűn, az egyiket a temető mellett, ami a Grigorescu lakónegyedet köti majd össze a várossal, a másikat pedig A Liszt Ferenc utca és a Váradcsehi út magasságában, ez a felüljáró Váradcsehiből biztosít könnyebb bejárást a városba. A továbbiakban Ilie Bolojan elárulta, hogy csütörtökön találkozik a félixfürdői panziótulajdonosokkal, és egy ajánlatot kínál nekik arra az esetre, ha sikeres lesz a Várad és Szentmárton fúziójáról szóló referendum. A nagyváradi városháza elképzelése szerint a fúzió megvalósulása esetén a panziókban szállást foglaló turisták egy utalványt adnának, mellyel ingyen közlekedhetnének a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat járművein, illetve ingyen látogathatnák például a váradi állatkertet, és más a turisták érdeklődésére számot tartó váradi létesítményeket.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!