ERDON Helyi hírek

2015.04.21. 11:43

Bejött Élesd az észak-íreknek

Nem csak összedobnak valamit és mennek, ahogy sok más hasonló program esetében, máskor lenni szokott: az élesdi magyar közösség visszajáró és lelkes támogatókra talált néhány észak-írben. Most is ott építenek.

Nem csak összedobnak valamit és mennek, ahogy sok más hasonló program esetében, máskor lenni szokott: az élesdi magyar közösség visszajáró és lelkes támogatókra talált néhány észak-írben. Most is ott építenek.A költségekre is gyűjtöttek, az anyagokat is ők hozták, otthon vásárolták meg, sőt, magán az építésen is dolgoznak: észak-ír missziós csapat tevékenykedik ezekben a napokban Élesden, a magyar közösséget segítve. Már nem először, és nem utoljára vannak ott. Kedd reggel az élesdi helyszínen találkoztunk velük és vendéglátóikkal. A vendégek fogadására Antal János külügyi előadótanácsos is kiutazott, Váradról.

Házat is modernizálnak

Érkezésünkkor már javában folyt a munka: az észak-írek helyi lakosok segítségével kora reggel óta egy játszótér és sportpálya kiépítésén ügyködtek. Mint vendéglátóiktól, Dénes István református lelkipásztortól, valamint Dénes Évától megtudtuk, a vendégek az észak-írországi Lurgan település Shankill Parish Church nevű gyülekezetének tagjai, amelyik az élesdi református egyház testvérgyülekezete. Több éves kapcsolat ez már, nyaranta fiatalok szoktak érkezni, önkénteskedni, és mostanra az idősebbek is kedvet kaptak. Akik jelenleg dolgoznak Élesden, szinte mindannyian először vannak Romániában, és otthoni, napi munkájukat felfüggesztve, félretéve jöttek segíteni. A Kajántó Mária Ifjúsági- és Gyermekotthon udvarát rendezik, játszóhelyet és kosárpályát alakítanak ki. Egyik vezetőjük, Rodney Besumont nyugalmazott parkrendező, ő már járt Élesden, és egyik alkalommal egyszerűen körülnézett az otthon udvarán is, majd eldöntötte, hogy itt valamit csinálni kell. Úgyhogy elkészítette a tervet is, szerzett hozzá pénzt és önkénteseket is, majd ide utaztatta őket.

A csoport a múlt hét végén érkezett, e héten készen is lesz az udvar és a játszótér, várhatóan szombaton adják át ünnepélyesen, ezt követően távoznak az önkéntesek is.

Ez a csapat ugyan először van Élesden, ám a koordinátorok évente szoktak csoportokat hozni, akik különféle fejlesztésekben segítenek. Amikor fiatalabbak jönnek, angolt tanítanak a helybeli gyerekeknek és programokat szerveznek nekik, amikor idősebbek is, akkor fizikai munkát is igénylő akciókra is sor kerül.

A helybeliek egyébként pár napja már előkészítették a terepet. Dénes István elmondta: az egyházkerület is támogatta egy kicsit a munkát, anyagilag is, és dolgozókkal is, sőt, „a takarítónőtől a püspökig az egész stáb a helyszínen volt”. Szintén egyházkerületi segítséggel a helybéliek végezték a leendő játszótér csatornázását és alapozását, majd az érkező vendégek - akik saját költségen beszerezték és magukkal hozták a nyersanyagot - hozzáláttak a szereléshez. Közben egy még nagyobb projekt is zajlik: a templom melletti közösségi ház újjáépítése. Ebből már tavaly és tavalyelőtt is kivették részüket az észak-írek, és idén is ki fogják.

Itt ragadtak

Kedvünkért tartott egy kis kávészünetet két vezetőjük, Rodney Besumont, valamint Andrew Davis, akik kérdéseinkre a munkálatok helyszínén válaszoltak. Jelezték: öt éve kezdődött a kapcsolatépítés, azóta minden évben hoznak önkénteseket Élesdre, az egyházhoz és az otthonba is. Dénes Éva elárulta: kezdetben az Exodus közvetítői szervezet révén történt mindez. Léteznek ugyanis olyan szervezetek, amelyek az ilyen akciókat koordinálják, csoportokat irányítanak európai államokba, de akár Afrikába is. Általában egy-egy alkalomról van szó, de az észak-írek vezetőinek megtetszett az élesdi közösség és közeg, ezért úgy döntöttek, ők nem választanak új célpontokat, hanem mindig ide térnek vissza. Andrew Davis elmondta: különféle kreatív fundraising akciókkal gyűjtöttek pénzt az önkéntesek kiutaztatására, illetve a szükséges anyagok beszerzésére és idehozatalára is. Rodney Besumont hozzátette: gyülekezeti hírlevelükben hirdették meg, még decemberben, hogy új önkénteseket keresnek élesdi munkára, és a mostani 11 fős csapat nagyon gyorsan összeállt. Amikor meghallották, mik a tervek, mit kellene csinálni, mindenki még lelkesebb lett, és – ami még náluk is szokatlan – senki nem lépett vissza. Egyházi pénzeket egyáltalán nem vontak be, kifejezetten látni akarták, egyéni hozzájárulásokból megy-e – és megy.

És hogy mi következik, amikor szombatra elkészül az otthon rendezett udvara és a kosárpálya, meg a játszótér? Davis emlékeztetett: „Pár éve elindítottuk a közösségi ház teljes rekonstrukcióját, a régi visszabontását és új építését. Ennek folytatása a következő projekt, ebben segítünk a helyieknek. Emellett nyáron újabb, 13 tagú, fiatalokból álló csoportot is küldünk, akik angolt tanítanak és vakációs foglalkozásokat szerveznek az itteni gyerekeknek”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!