ERDON Helyi hírek

2015.03.16. 13:58

Vezetőváltozás a Lilliput Társulatnál

Nagyvárad- Botházy-Daróczi Réka, az eddigi irodalmi titkár személyében új művészeti igazgatója van a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának. Szőke Kavinszki András áttelepült Magyarországra.

Nagyvárad- Botházy-Daróczi Réka, az eddigi irodalmi titkár személyében új művészeti igazgatója van a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának. Szőke Kavinszki András áttelepült Magyarországra.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Czvikker Katalin főigazgató úgy fogalmazott: szomorú kötelezettségének tesz eleget akkor, amikor be kell jelentenie, hogy Szőke Kavinszki András, akivel 2011 óta együtt építgette a Lilliput Társulat életét, néhány hónappal ezelőtt áttelepült Veszprémbe. Egy ideig megpróbálták, hogy távolról lássa el a feladatkörét, de ez nem működött megfelelőképpen, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy új művészeti igazgatót kell kinevezni. Első körben rögtön Botházy-Daróczi Rékára, az eddigi irodalmi titkárra esett a választása, mert nem szeretett volna kívülről hozni valamit attól tartva, hogy az összecsiszolódás folyamata bizonyos mértékben negatívan befolyásolta volna a társulat fejlődését. Ezt a művészeti tanács tagjaival is megbeszélte, akik egyetértettek vele, illetve a többi bábszínész is díjazta az ötletet. Ugyanakkor azt kérte a távozó Szőke Kavinszki Andrástól: valamilyen szinten továbbra is tartsák a kapcsolatot, mert számítanak ezután is a tanácsára, a támogatására, és szeretettel fogadják majd őt.

Szőke Kavinszki András kifejtette: azt tekinti egyfajta életcéljának, hogy a helyes úton járjon, és szerinte az elmúlt években sikerült egy olyan irányt kijelölnie a Lilliput Társulat számára, melytől kár lenne eltérni. Az adatok is ezt támasztják alá, hiszen a nézők száma évi 3500-ról több mint 20 ezerre nőtt, az előadások száma pedig 80-ról 154-re bővült. Emellett igyekeztek kimozdulni, nyitni a nagyvilág irányába, elvinni a kultúrát mindenhova, és olyan alkotókkal tudtak együtt dolgozni, akik szakma krémjéhez tartoznak. Tették ezt annak tudatában, hogy a bábszínészet egy olyan összművészeti ágazat, mely különböző eszközök felhasználásával próbál hatékonyan kiteljesedni, meghódítani minél szélesebb rétegű közönséget. Megjegyezte: a telefon képernyőjének háttérképe a Sas-palota, a szívének háttérképe pedig a bábszínház bejárata, ezért nem gondolja úgy, hogy úgymond végleg elhagyja Váradot. Talán jövőre egy rendezéssel szakmai szempontból vissza is tér, Weöres Sándor Az éjszaka csodái című verse alapján készült árnyjátékkal.

Bábszínházi Világnap

Botházy-Daróczi Réka kijelentette: szerencsésnek érzi magát, hogy egy olyan 65 éves múlttal rendelkező társulatnak lehet a művészeti vezetője, mely leginkább egy olyan erős várhoz hasonlítható, aminek a bástyáit meg kell erősíteni. Arra hívta fel a figyelmet: ebben az évadban még három előadás vár bemutatásra, melyeknek rendezőivel még Szőke Kavinszki András egyeztetett.

Elmondta még, hogy 2003 óta minden évben március 21-én ünneplik a Bábszínházi Világnapot, melybe tavaly óta a Budapest Bábszínház javaslatára együtt kapcsolódnak be határon inneni és túli bábszínházak.

Egy nappal korábban, vagyis március 20-án, pénteken a tanfelügyelőségtől kapott lista alapján 11 bábszínész egy-egy báb „kíséretében” 11 óvodába fog ellátogatni, hogy felolvassa, vagy eljátssza A brémai muzsikusok című mesét. Március 21-én, szombaton 17 órától a Szigligeti Színházban a Diótörő és egérkirály című musicalt lehet megtekinteni úgy, hogy az előadás szünetében az Egérkirálynő ingyenes családi meghívókat osztogat azon bátor gyermekeknek, akik jól válaszolna a feltett kérdésre, illetve Dió Zoltán, a debreceni Ort-Iki Báb- és Utcaszínház vezetőjének jóvoltából egy két és fél méteres óriásbábbal is lehet találkozni. Ezt megelőzően pedig 13-13.30 óra körül utcai felvonulás lesz rögtönzött bábjelenetekkel a bábszínház- December 1. park- Garasos híd- Fő utca útvonalon.

Március 22-én, vasárnap 11 órától a bábszínházban a Szent László csudatettei című előadást lehet megtekinteni. A különböző produkciók megvalósításához pályázati pénzek is hozzájárulnak, ezek forrása a Bethlen Gábor Alap, az EMMI és az NKA.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!