ERDON Helyi hírek

2015.03.16. 16:13

Újabb tudnivalók a biztosítási kártyáról

Bihar megye - Több mint 400 ezer egészségbiztosítási kártyát osztottak ki eddig, még 12 ezret kellene átadjanak tulajdonosuknak. Májusig minden biztosítottnak rendelkeznie kellene a kártyával.

Bihar megye - Több mint 400 ezer egészségbiztosítási kártyát osztottak ki eddig, még 12 ezret kellene átadjanak tulajdonosuknak. Májusig minden biztosítottnak rendelkeznie kellene a kártyával.

Az egészségbiztosítási kártyákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) és a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság DSP) közös sajtótájékoztatóján számolt be Ionuț Gheorghe, a CAS vezérigazgatója és Daniela Rahotă, a DSP vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón.

Párhuzamosan

Mint megtudtuk, míg egyelőre párhuzamosan működik a kártyás és a hagyományos egészségbiztosítási rendszer, májustól csak a kártya alapján részesülhetnek a biztosítottak a térített egészségügyi szolgáltatásokban. Vannak, akik még nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a kártya szerepe és bizonylatért jelentkeznek a pénztárnál arról, hogy rendelkeznek egészségbiztosítással, mondta Ionuţ Gheorghe. „Ilyenkor elmagyarázzuk, hogy jelentkezzenek a kártyával egy egészségügyi szolgáltatónál, hiszen elvileg mindegyiknek kell legyen kártyaleolvasója” - tette hozzá. Kivételt azok a biztosítottak képeznek, akik valamilyen okból – többnyire vallási, vagy lelkiismereti okokra hivatkozva – nem vették át a kártyát. Bihar megyében hatvan ilyen személy van, tudtuk meg. Ők továbbra is a pénztár által kiállított okirattal tudják bizonyítani, hogy rendelkeznek biztosítással, ez a bizonylat három hónapig érvényes.

Felhívás

Romániában ezidáig 12,7 millió kártyát osztottak ki és 600 ezret kellene átvenniük még a biztosítottaknak. Ionuț Gheorghe elmondta: más megyékhez képest nálunk viszonylag kevés háziorvos vett át szétosztás végett pácienseinek az eddig ki nem osztott kártyáit, pedig az 50-70 kártya szétosztása nem egy komoly teher. Kolozs megyében például minden háziorvos átvette a ki nem osztott kártyákat, nálunk pedig mindössze százan. „Úgy tűnik, hogy többek között a Bihar megyei háziorvosok kezdeményezték a tiltakozó megmozdulást az ellen, hogy a kártyákat az ő közreműködésükkel osszák ki” - mondta a CAS vezetője, aki ezúttal ismét felhívást intézett a háziorvosokhoz: lehetőleg vállalják át a kártyák szétosztását pácienseiknek.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: azok, akik elvesztették kártyájukat, igényelhetnek újat, ebben az esetben 2,2 eurót kell fizessenek a kinyomtatásért és 2,74 lejt a kiosztásért. Úgy tűnik, máris vannak olyan személyek, akik elvesztették a kártyát, mondta a pénztár elnöke.

Alaptudnivalók

A biztosítottak jól teszik, ha májusig aktiválják a kártyájukat – ezt bármelyik orvosnál vagy más egészségügyi szolgáltatónál megtehetik, kivéve a gyógyszertárakat. Ebből az alkalomból megváltoztatják a PIN-kódot, melyet meg is kell jegyezniük. Amennyiben ötször egymás után rossz PIN-kódot ütnek be, a kártya inaktívvá válik, s csak a pénztárnál tudják majd visszaállítani. Egyelőre még ilyen esetük nem volt.

A kártya minden esetben a biztosítottnál kell maradjon, így előzhetők meg ugyanis a csalások, mondta a CAS igazgatója. A kártya alaptudnivalókat tartalmaz (név, személyi szám), s az egészségügyi információkat (például vércsoport, allergia, stb.) csak a páciens hozzájárulásával táplálják be. Azt pedig, hogy a páciens beleegyezik abba, hogy szervdonor legyen, csak akkor tüntetik fel, ha erre vonatkozó, közjegyzőileg hitelesített nyilatkozatot mutat be.

Bihar megyében 427 283 kártyát vettek át tulajdonosaik, s 12 ezer körüli a még át nem vett kártyák száma. A postán keresztül több mint 420 ezer kártyát vettek át tulajdonosaik, a pénztárnál átvett kártyák száma 2779, a háziorvosokon keresztül pedig 3745 kártyát osztottak ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!