ERDON Helyi hírek

2015.03.24. 13:39

Újabb négy tömbházat újítanak fel

Négy nagyváradi tömb hőszigetelési rendszerét újítják fel uniós forrásokból az Averescu utcán. A kivitelezés határideje május 28.

Négy nagyváradi tömb hőszigetelési rendszerét újítják fel uniós forrásokból az Averescu utcán. A kivitelezés határideje május 28.

Négy nagyváradi tömbház 171 lakója élvezheti néhány hónapon belül a hőszigetelés-felújítás előnyeit. Az Averescu utca 5., 7., 9. és 11 szám alatti tömbházaknál február végén kezdődött el a munka, és a május 28-iki határidőig várhatóan végez is a kivitelkezéssel a bukaresti Romco System kft., mely a 2.116.000 lejre becsült kivitelezési költség 78,23 százalékáért végzi el a munkálatokat. A felújítás során kicserélik az összes a pincékben lévő meleg vizes és fűtéscsöveket, leszigetelik a pincét, kicserélik a nyílászárókat mindenhol, ahol nem ilyen nyílászárók vannak, a falakat tizenöt centiméter vastag polisztirén szigeteléssel látják el, a tetőzetre húsz centiméter vastag szigetelőanyag kerül, az erkélyeket is zárt erkélyekké alakítják át, és természetesen hőszigetelő nyílászárókkal látják el, és kérésre fűtésmérő órákat is felhelyeznek azokra a fűtétestekre, amelyeken nincsenek. A témában tartott keddi sajtótájékoztatón Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere tudatta, hogy a felújítás után a tömbházakban negyven százalékkal fog javulni a hőenergia hatékonyság, azaz ennyivel kevesebbet kell majd fizetni minden hónapban a fűtésért. Az alpolgármester bejelentette, hogy összesen hatvannyolc váradi tömbház hőszigetelés-rehabilitációja van tervbe véve, és még az idén be is fejezik mindazokat a felújításokat, amelyekre uniós finanszírozást nyer a város.

Tudnivalók

Az alpolgármester elmondta, hogy az Unió tömbházak hőszigetelés-rehabilitációs programjában a költségek hatvan százalékát az Unió adja, a fennmaradó negyven százalék pedig az önkormányzat és a lakótársulások között oszlik meg a következőképpen: ha a tömbházban lakók átlagkeresete nem haladja meg a 150 eurót, akkor a költségek tíz százalékát fizeti a lakótársulás, harminc százalékot pedig az önkormányzat. Ha a tömbházban lakók átlagkeresete 150-250 euró közé esik, akkor a költségek egyenlő arányban oszlanak meg a város és a lakótársulás között, ha pedig az átlagkereset meghaladja a 250 eurót, akkor a lakótársulás fizeti a költségek harminc százalékát, az önkormányzat pedig a tíz százalékot. Újságírói kérdésre válaszolva Malan elmondta, hogy az Averescu utcai négy tömbházon kívül jelenleg is dolgoznak a Cazaban utcában négy, az Apostol Andrei utcán pedig egy tömbház felújításán. Mircea Malan kifejtette, hogy az egy-egy ilyen munkálat során egy lakás tulajdonosára eső költség számos körülménytől függ, például attól, hogy magának a lakótársulásnak mennyi a hozzájárulása az összköltséghez, illetve attól, hogy milyen munkálatokat kell elvégezni magában a lakásban. Például ha már vannak hőszigetelő nyílászárók a lakásban, akkor azokat értelemszerűen nem kell kicserélni, így a lakó költségei is kevesebbek. Malan elárulta, hogy a programban résztvevő tömbházak lakóinak többsége egyetértett a felújítással, de voltak esetek, amikor kényszeríteni kellett a lakástulajdonosokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy az uniós program csak a lakhatásra használt helyiségek felújítására kínál forrásokat, a kereskedelmi, gazdasági tevékenységekre használt helyiségeket a tulajdonosok saját költségükön kell felújítsák. Ugyanakkor lehetőség van olyan tömbházak esetében is uniós forrásokat lehívni a hőszigetelés felújítására, amelyek földszintjén üzletek vannak, viszont ezeknek az üzleteknek a hőszigetelését a tulajdonos kell elvégezze saját pénzén. Az alpolgármester tudatta azt is, hogy a lakók a rájuk eső összeg harminc százalékát a munkálatok megkezdése előtt kell kifizessék, a fennmaradó összeget a munkálat befejeztéig két részletben kell kiegyenlíteniük. Mint kifejtette, a hatvannyolc váradi tömbház hőszigetelés-rehabilitációjának ügymenete különböző stádiumokban van: elkészült a hatástanulmány, elbírálás alatt áll a pályázat, illetve van olyan pályázat is, ami aláírás előtt áll. Malan hangsúlyozta, hogy mindazokat a rehabilitációkat, melyek uniós finanszírozására az idén kötnek szerződést, még a az idén be is kell fejezni. Nagyváradon mintegy kétezer háromszáz tömbház van, és ezekből eddig alig pár tucatnyit újítottak fel.

Helyszíni szemle

A sajtótájékoztat után az alpolgármester a sajtó képviselőivel együtt kilátogatott az Averescu utcai munkálatokhoz, ahol már várta a küldöttséget Gavril Maghiar lakótársulási elnök. Tőle megtudtuk, hogy a kivitelezés határideje május 28-a, de megítélése szerint a vállalat hamarabb is végezni fog a négy tömbházzal, mert vasárnaponként is dolgoznak. A tömbházak bejáratán ki volt függesztve az, hogy minden lakás tulajdonosa mekkora összeget kell befizessen önrészként: az egyik lépcsőházban a lakásokra lebontott költség 4290 és 2733 lej között, egy másik lépcsőházban pedig 4257 és 2707 lej között mozgott. Mind a négy tömbház a költségek húsz százalékát fizeti. Gavril Maghiar hozzátette, hogy a felújítás után a lakások értéke mintegy öt százalékkal fog növekedni, míg Mircea Malan azt hangsúlyozta, hogy a munkálatátvevő bizottságban helyet kap a lakótársulás egy tagja is, tehát a lakótársulásnak lehetősége van megakadályozni a munkálat átvételét, ha nem elégedett annak minőségével.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!