ERDON Helyi hírek

2015.03.29. 18:26

Tvrtko: A magyar a legcsodálatosabb nép!

Mindenre képesek vagyunk, ha hiszünk önmagunkban. Rázzuk le a negatív beidegződéseket, és nézzünk optimistán a világra. Ilyen összegző gondolatokkal jellemezhetnénk a széles körben ismert televíziós személyiség, Vujity Tvrtko nagyszalontai előadását.

Mindenre képesek vagyunk, ha hiszünk önmagunkban. Rázzuk le a negatív beidegződéseket, és nézzünk optimistán a világra. Ilyen összegző gondolatokkal jellemezhetnénk a széles körben ismert televíziós személyiség, Vujity Tvrtko nagyszalontai előadását.

Egy lelki gyakorlattal vagy egy tudaterősítő tréninggel is felért az a hétvégi nagyszalontai előadás, melyen az ismert televíziós személyiség, Vujity Tvrtko több mint két órán keresztül mesélte „pokoli történeteit”. A helyi RMDSZ-szervezet által kezdeményezett eseményen a művelődési házat zsúfolásig megtöltő közönség elé lépő előadó már elöljáróban leszögezte: a bemutató végére egy új látásmódot kíván átadni a hajdúvárosiaknak. Valóban, pokolian megrázó történetek következtek. Ezek rendre arra világítottak rá, hogy a rendszeresen eltúlzott, felnagyított gondjaink eltörpülnek azok mellett, amelyekkel a világ nagy része nap mint nap szembesül. „El tudják képzelni, hogy van a világon sok olyan hely, ahol ha iszol egy pohár vizet, lehet, belehalsz, mert semmilyen biztonságot nem tud garantálni az állam, amelyben élsz” – szembesítette hallgatóságát Vujity Tvrtko.

Tanulságos történetek

Ezt igazolandó megismerhettünk számos olyan történetet, amely nekünk, kelet-közép európai embereknek elképzelhetetlen. Észak-Korea népének elnyomásáról, ahol a diktátor több ezer könyv szerzőjeként 200-at halála után írt meg, és ahol a munkások jutalomként azt kapják, hogy meghajolhatnak az államfő szobra előtt. Hasonló elnyomásnak vannak kitéve Türkmenisztán lakói, ahol az állami televízió címere nem más, mint az államfő feje. A legfelemelőbb, s a legnagyobb tanulsággal bíró történet az előadás végén hangzott el, amikor is Kerri Strug élete elevenedett meg. Az amerikai tornászlány életének is van magyar vonatkozása, hisz annak válogatott edzője nem más volt, mint a híres Károlyi Béla. Vujity Tvrtko felelevenítette az akkori eseményeket: az 1996-os olimpián az ő ugrásán múlott, hogy a papírforma szerint esélyes oroszok, vagy az ebben a sportágban még sosem nyerő amerikaiak hozzák-e el az aranyérmet. A két ugráskísérletéből legalább az egyikkel el kellett érnie 9.75 pontot, ám első ugrása közben elszakadtak a bokaszalagjai…

Meg tudod csinálni!

A lány lesújtva, összetörve sántikált oda edzőjéhez, akivel csöndben beszélgetni kezdtek. Senki sem hallotta őket, de mindenki látta, hogy nagy baj van. A lány ingatta a fejét, Károlyi meggyőzően hadonászott. Senki sem tudta, mi lesz ebből, aztán megtörtént a csoda: Kerri sérült bokával újra nekifutott és a közönség döbbenetére megugrotta a 9.8-at, a csapat olimpiai bajnok lett. Később sokan találgatták, mivel vehette rá edzője Kerrit, hogy másodszor is nekifusson. Az edző erre azt mondta, igazából nem kellett sokat győzködni, csak annyit mondott neki, szükség van rá, hogy még egyszer megpróbálja, gondoljon a sok évnyi befektetett munkára és arra a sok nézőre, akik mind érte izgulnak. Aztán pedig elhangzott az azóta híressé vált mondat: „You can do it!” (Meg tudod csinálni!) Vastaps fogadta a történetet és az előadás végét, amikor Vujity Tvrtko önmagáról is vallott: „Én magyarországi horvát vagyok, ezen a nyelven beszélek a gyermekemmel, az édesanyámmal. Az 1990-es politikai fordulatot követően tudtam visszavenni az igazi nevem. De ezzel együtt azt mondom önöknek, hogy a magyar a legcsodálatosabb nép, őrizzék meg nyelvüket, járassák a gyermekeiket magyar iskolába.”

Szatmári Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!