ERDON Helyi hírek

2015.03.29. 18:48

Több, de mégis kevesebb állástalan Biharban

Nőtt ugyan a nyilvántartott munkanélküliek száma, de nem „új” munkanélküliekről van szó, tudatta sajtótájékoztatón Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő- foglalkoztatási Ügynökség vezetője.

Nőtt ugyan a nyilvántartott munkanélküliek száma, de nem „új” munkanélküliekről van szó, tudatta sajtótájékoztatón Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő- foglalkoztatási Ügynökség vezetője.

Januárhoz képest több mint háromszázzal nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma, jelenleg több mint tizenegyezerről tudnak a Bihar megyei ügynökségnél. Azonban nem újonnan munkanélkülivé vált személyekről van szó, hangsúlyozta ki Békési Csaba, hanem olyanokról, akik az ügynökség vidéki tájékoztató akciói során iratkoztak fel a nyilvántartásba. A segélyben részesülő munkanélküliek száma több mint ezerháromszázzal csökkent februárhoz képest, a munkanélküliségi ráta február végén 4,02%, tavaly ugyanebben az időszakban pedig 4,23% volt, tudatta az AJOFM igazgatója. Február folyamán 525 munkanélkülit alkalmaztak megyénkben.

Képzés, börze

Jelenleg 33 továbbképző tanfolyam zajlik, illetve van előkészületben, összesen 726 személy vehet részt ezeken. Mint megtudtuk, ezzel Bihar megye első helyen áll, úgy, hogy a soron következő megyében közel háromszor kevesebb tanfolyamot szervez az ottani ügynökség. Nagyváradon az egyik legsikeresebb a kezdő német nyelvkurzus, de a fodrásztanfolyam és az őrtanfolyam is sikeres, míg az idősgondozói képzésre kevesen jelentkeznek.

Egyes tanfolyamok esetében volt olyan példa, hogy a feliratkozottak fele jelent meg – egy részük munkát talált időközben, a legtöbben viszont azt kifogásolták, hogy ezeken a kurzusokon „tényleg meg kell jelenni”, mi több, nagyon kevés hiányzást fogadnak el, tudatta az igazgató. Tavaly legnagyobb arányban a német nyelv, az őr és a cnc-kezelői tanfolyam elvégzőit alkalmazták, tudtuk meg.

A február 13-i, Factor-projekten belül megszervezett börze sikeres volt: több mint 800 személyt választottak ki a munkaadók későbbi megbeszélésekre, eddig több mint 400 személyt alkalmaztak – csak az utóbbi napok során 177 alkalmazás történt e börze nyomán. Igaz ugyan, hogy ez a börze „drágább” volt a korábbiaknál – költségvetése 20 ezer lej volt – de annak tükrében, hogy 400 személy vált ennek nyomán adófizetővé, egyáltalán nem nagy ez az összeg, fejtette ki Békési Csaba. A legközelebbi állásbörze, melyet ezúttal állami költségvetésből szerveznek meg, április 24-én lesz, tudatta egyúttal. Szintén a Factor-projekten belül az ügynökség gyűléstermét is korszerűsítették – a modern fal és padlóburkolat mellett a teret mozdítható falak segítségével ketté osztották, úgy, hogy mindkettőben külön tevékenységeket lehessen lebonyolítani.

Tervek

Bihar megyében jelenleg 81 szabad munkahely van felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára, 417 a középfokú végzettséget igénylő állások száma és 294 azoké, amelyekhez nem kell képzettség, hangzott el. Békési Csaba igazgató elmondta: tervei közé tartozik, hogy a hetedikes-nyolcadikos diákokat is meghívja az állásbörzére. Ennek főleg az lenne a célja, hogy megismerkedjenek egyes mesterségekkel, mert például manapság egy cukrász, vagy egy marós más körülmények között dolgozik, mint szüleik idejében, s fontos, hogy legyen egy általános képük a munkaerőpiac jelenlegi sajátosságairól. Egy másik változás: áprilistól az igazgató személyes, heti audienciákon vesz majd részt az ügynökség vidéki kirendeltségeinél. Tapasztalata szerint vannak ugyanis olyan személyek, akik nagyobb bizalommal vannak az intézménnyel szemben, ha az igazgatóval beszélhetnek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!