ERDON Helyi hírek

2015.03.11. 18:59

Mihály szobrának is nehéz a sorsa

A regionális műemlékbizottság szerint nem alkalmas a nagyváradi Olaszi parkban kijelölt helyszín arra, hogy ott álljon a város főteréről elmozdítandó Mihály vajda szobra.

A regionális műemlékbizottság szerint nem alkalmas a nagyváradi Olaszi parkban kijelölt helyszín arra, hogy ott álljon a város főteréről elmozdítandó Mihály vajda szobra.

A Bihar megyében is hatáskörrel rendelkező 6. számú regionális műemlékbizottság március 5-i ülésén véleményezte a nagyváradi önkormányzatnak azt az elképzelését, hogy a Szent László téren álló Mihály vajda lovas szobrot az Olaszi parkba helyezze át. Az ülésről Lucian Silaghi a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője számolt be lapunknak, elárulva, hogy az ülésen a kilenc tagú bizottság mellett jelen voltak a polgármesteri hivatal, illetve a Vitéz Mihály Kulturális Egyesület képviselői is, előbbiek a szobor elköltöztetése mellett, utóbbiak az ellen érvelve. A bizottság végül negatív ajánlást fogalmazott meg a terv kapcsán, Lucian Silaghi megfogalmazásában azért, mert nem találta megfelelőnek az új helyszínt. Az indoklás szerint az Olaszi park periférikus helyszínnek számít a jelenlegihez képest, ugyanakkor a parkban nincs megteremtve a megfelelő kontextus ahhoz, hogy az emlékmű a megfelelő módon megcsodálható lehessen. Silaghi hangsúlyozta, hogy nincs szó a történelmi személyiségek rangsorolásáról, tehát a bizottság nem azt vitatta, hogy Mihály vajdának, vagy Ferdinand királynak van-e inkább helye a főtéren, egyszerűen arról van szó, hogy egy szobor nem csodálható meg tömbházak között és egy víztorony mellett. Silaghi hangsúlyozta, hogy a regionális bizottság döntése konzultatív jellegű, viszont a regionális bizottság véleményezésével kiegészített szoborköltöztetési ügyiratot a bukaresti székhelyű Köztéri Emlékművek Országos Bizottsága fogja elbírálni. Silaghi aláhúzta, hogy az országos bizottság döntése kötelező érvényű lesz.

Kell-e vélemény?

„Nem is volt szükség arra, hogy véleményt mondjanak” - nyilatkozta lapunknak Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere a regionális műemlékbizottság döntéséről szólva, amelyet aztán felvállalt a megyei kulturális igazgatóság is. Az alpolgármester kifejtette, hogy a kulturális igazgatóságnak csak annyi dolga lett volna, hogy a polgármesteri hivataltól megkapott dokumentációt továbbítsa a bukaresti illetékes bizottsághoz, „az önkormányzat ugyanis csak a megyei kulturális igazgatóságon keresztül küldheti el javaslatát az országos bizottsághoz, de ők (a regionális bizottság és s kulturális igazgatóság - szerk. megj.) ahelyett, hogy továbbküldték volna, véleményt nyilvánítottak róla.” Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha az országos bizottság netán nem hagyja jóvá a javaslatot, Mircea Malan elmondta, hogy akkor új helyszínt találnak majd a vajda szobrának. „Mi nem ragaszkodunk a volt Olaszi parki helyszínhez, ha vannak más variánsok, de a kulturális igazgatóság nem tett egyetlen javaslatot sem arra, hogy hova kerülhetne a szobor, csak mondott egy alkalom szülte véleményt” - fogalmazott Malan.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!