ERDON Helyi hírek

2015.03.30. 13:00

Lelki nap nagyböjti időutazással

Nagyvárad- Hétfőn lelki napot rendeztek az elemisták számára a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályosok nagyböjti időutazáson is részt vettek a Háló jóvoltából.

Nagyvárad- Hétfőn lelki napot rendeztek az elemisták számára a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályosok nagyböjti időutazáson is részt vettek a Háló jóvoltából.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban hagyománynak számít, hogy minden tanévben két alkalommal lelki napokat szerveznek, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek közeledtével. Ilyenkor római katolikus és református papok vendégeskednek a tanórákon, hogy közösen elmélkedjenek a diákokkal. A megszokottól kicsit eltérő, a közelgő ünnepre ráhangoló szentmise is zajlik a tanintézmény kápolnájában, valamint a díszteremben a Magocska bábcsoport mutat be egy-egy rövid darabot.

Szabó Ervin atya, a középiskola lelki vezetője hangsúlyozta: a kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, hiszen Krisztus feltámadása reményt ad az egész világnak. Ahogy Szent Pál is fogalmazott, enélkül hiábavaló lenne a hitünk, ezért tulajdonképpen lelki kötelességünk felkészülni húsvét szent ünnepére.

Vinczéné Pálfi Judit várad-csillagvárosi lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadó-tanácsosa az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: örömmel tér vissza, hiszen a gyerekeken keresztül tulajdonképpen a szülőknek, a családok többi tagjainak is üzennek, és ezáltal talán mai rohanó világunkban bennük is tudatosul a feltámadás ünnepének fontossága, hogy mennyire lényeges az Istennel való személyes, folytonos és élő kapcsolat.

A lelkésznőt egyébként kisebbik fia, Balázs, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium nyolcadikos tanulója is elkísérte, hogy a gyerekeknek énekeljen és gitározzon, elmagyarázza a dalok teológiai vonatkozását. Honlapunknak azt mondta: véleménye szerint mindenki elemi tudásához kell tartozzon, hogy foglalkozzon Istennel, és tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy nem kell a lelki tanítás. Ugyanakkor az éneklés is az istendicséret egyik formája, zene nélkül nem lehet létezni, mert akárcsak a tánc, kiteljesíti az érzésvilágunkat. Megtudtuk tőle, hogy két énekkel készült: az Uram közel voltam hozzád című Péter apostol szavaira utal, a Sűrű erdő mélyén kicsiny bárány béget pedig egy székelyföldi népdal, és azt emeli ki, hogy Krisztus bármikor megtalál és megvéd bennünket.

Nagyböjti időutazás

Több osztály a Partiumi Háló Egyesület jóvoltából egy napböjti időutazáson is részt vehetett a civil szervezet Kanonok sori székhelyén, ahol Konrád Katalin, Bauman Anikó és Konrád Csongor fogadták őket.

Hasonlóan a minket körülvevő környezethez, a lelkünk is igényli a „nagytakarítást”, és a megújulást. A húsvéti ünnepkör böjti időszaka magába foglalja a befelé fordulást, a lelkünk vizsgálatát, a lecsendesedést, melyet a megújulás követ majd, ezért az időutazás szervezői Krisztus szenvedéstörténetén elgondolkodva egy olyan sivatagot alkottak úgymond, mely arra hív, hogy nézzünk vissza a Jézus által megélt eseményekre, a magányra, a megkísértésre, a döntésére, a keresztútra és arra, hogy emeljük át saját életünkbe az általa tanúsított hitet és alázatot. Tanuljuk meg tőle azt az engedelmességet, amely kitart Isten akarata és a szeretet mellett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!