ERDON Helyi hírek

2015.03.01. 16:46

Lakossági fórumsorozat, incidenssel

Tíz helyszínen tartott illetve tart még falugyűlés-sorozatot Székelyhíd polgármestere. A fórumok általában a megszokott körülmények között zajlanak. Egy kivétel azért mégis volt - bírósági feljelentés a vége.

Tíz helyszínen tartott illetve tart még falugyűlés-sorozatot Székelyhíd polgármestere. A fórumok általában a megszokott körülmények között zajlanak. Egy kivétel azért mégis volt - bírósági feljelentés a vége.

Ahogyan azt lapunkban is közzétettük, Székelyhíd elöljárója 10 helyszínes lakossági fórum-sorozatot hirdetett: öt alkalommal különböző városrészekben, másik ötször a városhoz tartozó falvakban találkozott/találkozik a lakosokkal. A városbeli találkozók, illetve a hegyközszentmiklósi már lezajlott, illetve a csokalyi, az olaszi és a köbölkúti még előtte volt, amikor az elmúlt csütörtök este Nagykágya felújítás alatti kultúrházába várta az érdeklődőket Béres Csaba. Első lépésként olyan dolgokról ejtett szót, melyek a város teljes közösségét érintik. Például: Székelyhídon egy vállalkozásnak köszönhetően szív-, gyerek- és belgyógyászattal nyit járóbeteg-rendelő, igény esetén hozzá rendelt laboratóriummal; éppen aznap írtak alá egy biomassza erőműre vonatkozó szerződést, mely tucatnyi munkahely mellett mintegy 500 hektárról fogja feldolgozni a régió mezőgazdasági hulladékát; a Csokalyon épülő melegházaknál mintegy 220 munkahely létesül.

Élhető falu

Tervezik egy bormúzeum létesítését és a Stubemberg kastély kertjének rendbetételét. A helyi témákra térve: 4 kilométernyit aszfaltoztak, a kultúrházon kicserélték a tetőt és még 100 ezer lej kellene a teljes rendbetételre; az épület udvarában épül egy szociális központ; a legnagyobb beruházás, hogy felújítják és kibővítik az iskolát (erről már részletesen írtunk). "Ha a beruházások megvalósulnak, Székelyhíd mellett Kágya lesz a város legélhetőbb települése" - fogalmazott a polgármester. A kérdések rendjén 8-10 hozzászólás hangzott el, melyekre rendre válasz is érkezett. (A fórumsorozat részleteire visszatérünk.)

Borult a bili...

A fórumsorozat azonban nem mindenütt zajlott le a kágyaihoz hasonló nyugodtsággal. Kérdésünkre Béres Csaba elmondta: a székelyhídi Írinyi János utcai iskolában (Felsőváros) tartott fórum is a megszokott mederben zajlott, míg az utolsó hozzászóló beszéde végén, kifogásait megpecsételendő, egy éjjeliedényt vett elő egy szatyorból. A polgármester ezt előbb poénnak vette, célzásnak arra, hogy az illető városrészben egy ideig még nem lesz kanalizálás. Ám az illető hirtelen mozdulattal lendítette a bilit és sárga színű folyadék csapódott a polgármesterre. Szó bennszakad, hang fennakad - jellemezhetnénk Arany János szavaival a helyzetet, majd kiderült, hogy sárga színű üdítőital áztatta át az elöljáró ingét, ám a hatást így is megtette. A fórumot folytatta, mintha nem venne tudomást az incidensről, nyilatkozta Béres Csaba, de hozzátette: lakossági fórumon polgármesterként, hivatalos minőségben volt jelen, így hivatalos személy sérelmére elkövetett nyilvános testi sértés címen tett másnap feljelentést a margittai bíróságon.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!