ERDON Helyi hírek

2015.03.22. 16:25

Korokon átnyúló honismeret

Szombaton zajlott le a Partiumi és Bánsági Műemlék- és Emlékhely Társaság (PBMET) Partiumi honismereti találkozója.

Szombaton zajlott le a Partiumi és Bánsági Műemlék- és Emlékhely Társaság (PBMET) Partiumi honismereti találkozója.

Az eseménynek a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Bartók terme adott helyt. A találkozón szokás szerint érdekes előadások hangzottak el, illetve a közgyűlésen több gyakorlati kérdésben született döntés. Az első előadó Mihálka Nándor régész volt, aki a váradi vár fejedelmi palotájában zajló régészeti feltárásról tartott vetített képes prezentációt. Információkban gazdag expozéjából kiemeljük azt, hogy az egykori fejedelmi palota bal oldali szárnyában megtalálták az egykori székesegyház délnyugati sarkát, és attól mindössze három méterre rábukkantak egy kis templomra is, amely feltételezhetően a Bunyitay Vince püspök által említett Kis Szűz Mária templom. A régész elmondta, hogy a hosszú távú koncepció az, hogy az ásatások végeztével kisebb-nagyobb régészeti parkokat hoznak létre, vagyis mind a székesegyház, mind pedig a kis templom feltárt része látogatható lesz. Mihálka elárulta, hogy eredetileg üveg járólapokkal kívánták borítani a feltárt részeket, mivel azonban ez túlságosan drága megoldás lenne, ezért könnyű fém szerkezetes átjárókkal fogják bejárhatóvá tenni ezt a részt, ami didaktikai szempontból is rendkívül hasznos lesz, hiszen képet nyújt majd a középkori vár történetéről is.

Előadások

A továbbiakban Deák József tartott előadást Szent Lászlóról és koráról, majd Makkai Zoltán világította meg II. Rákóczi Ferenc kapcsolatát Bad Kissingennel; Pásztai Ottó Gyalókai Jenőről értekezett, Nagy Béla az első világháború tábornokairól beszélt, míg Kovács Rozália A hadak útján. Katonák feljegyzései a Nagy Háborúról címmel tartott előadást. Dukrét Géza, a PBMET elnöke lapunknak elmondta, hogy az itt elhangzott előadások a Partium nevű kiadvány szeptemberben elkészülő számában nyomtatott formában is napvilágot látnak majd. Az előadásokat követő közgyűlésen elfogadták a különböző beszámolókat, és döntöttek a társaság soron következő programjairól. Döntés született arról, hogy a 21. Partiumi Honismereti Konferencia szeptember 2-4 között Borson lesz, illetve elhatározták azt is, hogy kinek osztják majd ki a Fényes Elek Díjakat. Dukrét Géza elmondta, hogy az idei évi díjazottak Bátori Géza Bors község polgármestere és Deák József lesznek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!