ERDON Helyi hírek

2015.03.25. 13:28

Kórházi etikai tanácsok alakulnak

<p class="western" lang="hu-HU" align="left">Az Egészségügyi Minisztérium 145/2015-ös számú rendelete március 24-től lépett érvénybe. Ennek megfelelően a betegek értékelhetik a kórházi ellátást, az értékeléseket az etikai tanács vizsgálja.

Az Egészségügyi Minisztérium 145/2015-ös számú rendelete március 24-től lépett érvénybe. Ennek megfelelően a betegek értékelhetik a kórházi ellátást, az értékeléseket az etikai tanács vizsgálja.

A 145/2015-ös számú rendelet hivatalosan március 24-én lépett életbe. Ennek alapján minden állami kórházban egy etikai bizottságot kell létrehozni, amely a betegek által kitöltött kérdőíveket, valamint a beteg, a hozzátartozók vagy az egészségügyi dolgozók által benyújtott panaszokat bírálja el. Az etikai bizottságok hét tagúak kell legyenek és a kórház orvosi személyzetéből három választott képviselő, a kórház ápolói személyzete közül két választott képviselő, egy jogi tanácsadó és a betegek jogait védő megyei egyesületek választott képviselője képezik az összetételüket, valamint a bizottságokban lennie kell egy szavazati joggal nem rendelkező titkárnak is. A kisebb kórházak esetében, amelyekben az egészségügyi alkalmazottak száma nem éri el a 20-at, az etikai bizottság öt tagú lesz (egy orvossal és egy ápolóval kevesebb).

Megbeszélés

A Bihar Megyei Sürgősségi Kórház március 25-én tartott megbeszélést a betegek jogait védő egyesületek (többek között a Filantropia egyesület, a Hospice Emanuel egyesület, a Motivation egyesület, a Down egyesület, a Vakok és Gyengénlátók egyesülete) képviselőivel arról, hogy kit jelölnek a betegek képviseletében a megyei kórház etikai bizottságába. A gyűlést Lucia Daina a megyei kórház orvosigazgatója vezette. A megbeszélésen tájékoztatta a megjelenteket, arról, hogy a betegek jogait védő egyesületeknek milyen feltételeket kell teljesítsenek ahhoz, hogy az etikai bizottság tagjai lehessenek. Mint elmondta, azok a betegek jogait védő egyesületek, amelyek részt kívánnak venni a kórházak etikai bizottságaiban az Egészségügyi Minisztérium által létrehozott elektronikus rendszerbe kell regisztráljanak, e mellett választhatóak kell legyenek. Mivel a megjelent egyesületek részben vagy egyáltalán nem teljesítették a rendelet által előírtakat, jövő héten újból megszervezik a gyűlést, amelyen már kijelölhetik, hogy melyik egyesület képviselője lesz bizottsági tag. A megyei kórházban szintén jövő héten tartják a bizottság orvos és ápoló tagjainak megválasztását, a jogi képviselőt és a titkárt már kijelölték. Előreláthatóan két hét múlva már megalakulhat az etikai bizottság. A megyei kórházban a rendelet alapján meghatározott kérdőívet és a panaszok jelzésére szolgáló formanyomtatványt – amelyek online is elérhetőek kell legyenek a kórházak honlapján – a bizottság megalakulása után kezdhetik kitölteni a betegek.

Értékelés

A 145/2015-ös rendelet előírja, hogy a betegek a kérdőíveket a kórház elhagyásakor kell kitöltsék, amelyben értékelik a kezelést, bánásmódot, mindezt név nélkül. Ugyanakkor panaszt is tehetnek, ezt szintén írásban egy formanyomtatvány kitöltésével, amelyet a kórház szintén kell biztosítson. A leadott íveket a havonta egyszer összeülő etikai bizottság vizsgálja felül, elemzi és oldja meg. Nem csak a páciensek vagy hozzátartozóik esetleges panaszait vizsgálják ki, hanem a kórház személyzetének észrevételeit is a páciensek által vagy a dolgozók felettesei által elkövetett visszaélésekről.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!