ERDON Helyi hírek

2015.03.29. 18:42

Iskolanővérek tartották a lelki napot

A jó pedagógus ritkán tudja meghúzni a határt a szakma és a család között, mondta többek között Böcskei László püspök a Római Katolikus Püspökség által szervezet lelki nap elején, melyre idén a debreceni iskolaközpont Boldogasszony Iskolanővéreit hívták meg.

A jó pedagógus ritkán tudja meghúzni a határt a szakma és a család között, mondta többek között Böcskei László püspök a Római Katolikus Püspökség által szervezet lelki nap elején, melyre idén a debreceni iskolaközpont Boldogasszony Iskolanővéreit hívták meg.

Negyedik alkalommal szervezte meg szombaton a pedagógusok lelki napját a nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Tavalyelőtt piarista szerzetesek tartottak előadásokat, tavaly jezsuitákat láttak vendégül, az idén pedig a debreceni római katolikus iskolaközpont Boldogasszony Iskolanővéreit – Ivanics Andreát és Németh Lucát – hívták meg a nagyváradi Posticum központban zajló egynapos rendezvényre. Szilágy, Szatmár és Bihar megye római katolikus pedagógusai, valamint a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium pedagógusai jöttek el a lelki napra.

Feltöltődés

Amint Benedek Ramóna, a gimnázium hitoktatója elmondta, fontos, hogy a pedagógusok megismerjék egymást, megosszák tapasztalataikat, örömeiket, kihívásaikat és egyúttal erőt merítsenek hivatásuk gyakorlásához. A szervezésben a Renovabis Alapítvány, valamint Kovács F. Zsolt atya, nagyváradi püspöki irodaigazgató is közreműködött, tudtuk meg.

Imák, előadások és kiscsoportos beszélgetések egyaránt szerepeltek a programban. A két részből álló előadás a facebook-generáció szocio-emocionális neveléséről szólt.

Egyetlen terület

Benedek Ramóna köszöntő szavai után Böcskei László megyés püspök szólt a jelenlévőkhöz. Mélységes feladat kibontakoztatni a fiatalokban rejlő értékeket, s miközben mindig valaminek meg kell felelni – normáknak, elvárásoknak – a jó pedagógus soha nem tudja különválasztani az iskolát és a diákokat az otthontól és a családtól, mondta a püspök. A tér és az idő ebben az esetben nem megosztott, hanem egyetlen kibontakozási terület. Lelkipásztori látogatások alkalmával világi iskolákban is azt tapasztalta: előfordul, hogy egy igazgató, vagy egy tanár az édesapai szerepet is kész felvállalni, „nem csak osztályoz, hanem bölcsen és szeretettel épít”. A jó pedagógus jelenléte a közösségben mindig áldásos és mindig kiérződik, hangzott el. Végül a püspök bátorságot és kitartást kívánt a jelenlévőknek ahhoz, hogy helytálljanak a jónak a szolgálatában, akkor is, ha ez plusz kihívást jelent.

Váltsunk tempót

Ezt követően Luca nővér egy olyan lelkigyakorlatba vezette be a jelenlévőket, melynek során átgondolták, milyen kellemes élményeket éltek át az elmúlt napok során és ezeket utóbb meg is osztották egymással. Mint elhangzott, ritkán ér bennünket az a kiváltság, hogy csupán egyetlen dologra kell figyelnünk, ilyenkor meg tudunk pihenni – s ez a lelki nap is ahhoz járul hozzá, hogy tempót változtassunk és megálljunk egy pillanatra.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!