ERDON Helyi hírek

2015.03.29. 18:19

Híd románok és magyarok között

Bunyitay Vincze halálának 100. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt múlt héten a Gheorghe Şincai megyei könyvtárban. Műveinek egy része és róla szóló újságcikkek tekinthetők meg.

Bunyitay Vincze halálának 100. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt múlt héten a Gheorghe Şincai megyei könyvtárban. Műveinek egy része és róla szóló újságcikkek tekinthetők meg.

Dr. Silviu Sana könyvtáros, aki a tárlat anyagát összeállította, életrajzi adatokat ismertetett a neves nagyváradi egyháztörténészről. Mint elhangzott, Kiss Márton bélfenyéri atya segítségével jutott el Bunyitay Vincze édesanyjának sírjához, az itt készült képet szintén meg lehet tekinteni a kiállításon. Édesanyja rendkívül sokat segített Bunyitay Vinczének, aki segédlelkészként kezdte és pápai prelátus, valamint kanonok lett, nélküle nem tudott volna annyi időt és energiát szánni egyház- és helytörténeti munkáira. Nem hiába a mondás, miszerint mindegyik jeles férfi mögött egy erős asszony áll, tette hozzá a könyvtár történésze.

Monumentális munka

A helytörténésznek hatalmas könyvtára volt, könyvcímei három katalógust töltenek meg, ezeknek a könyveknek egy része a megyei könyvtárban található, a saját kezűleg írt katalógusok egy része pedig megtekinthető a földszinti előcsarnokban nyílt kiállításon.

Fodor József vikárius a kor azon egyházi méltóságairól tett említést, akiknek nagy szerepük volt Várad, illetve Bihar megye történelmében, s azt is megemlítette, hogy Bunyitay Vinczét halálos ágyán püspökké is kinevezték, de felszentelésére már nem került sor.

Mihoc Blaga egyetemi tanár és történész elmondta: Bunyitay Vinczét Bihar megye egyik legjelentősebb tudósaként tartják számon, monumentális munkássága olyan adatokat és következtetéseket tartalmaz, melyek mind a mai napig érvényesek. Stílusa rendkívül egyenes és precíz; egyebek mellett arról is írt, hogyan lettek Bihar megyei románok is a római katolikus egyház tagjai, s mint kihangsúlyozta, ezért is fontos lenne, hogy műveit román nyelvre is lefordítsák. „Ady Endrét parafrazálva, munkássága valóságos híd a románok és a magyarok között” – hangzott el.

A kiállítás, mely része a Bihar megyei tudósokat bemutató könyvtári rendezvényeknek, egy héten át tekinthető meg.

Neumann Andrea

Bunyitay Vincze munkája monumentális és alapvető, hangzott el. A szerző felvétele

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!