ERDON Helyi hírek

2015.03.05. 13:03

Hiányzik egy elektronikus adatbázis

Személyzethiányról, a gyermeknevelési szabadságon lévőket érintő tudnivalókról, tavalyi tevékenységükről is szólt Felix Cozma, a Bihar megyei AJPIS vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

Személyzethiányról, a gyermeknevelési szabadságon lévőket érintő tudnivalókról, tavalyi tevékenységükről is szólt Felix Cozma, a Bihar megyei AJPIS vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

Mivel az utóbbi évben nőtt az elbírálandó dossziék száma, több alkalmazottra lenne szükség, de jelenleg még csak arra sincs lehetőség, hogy a szerkezeti felépítésen változtasson – azaz ahhoz a részleghez irányítsa az alkalmazottakat, ahol nagyobb szükség lenne a munkára – mondta Felix Cozma, a Bihar megyei Szociális Kifizetési és Felügyeleti Ügynökség (AJPIS) igazgatója. Azt is megtudtuk: mintegy két éve próbálja elérni, hogy az ügynökségnek lehessen egy informatikusa, de ezidáig ez a próbálkozás sem volt eredményes.

Támogatja

Jelenleg amúgy az ügynökségnek 33 alkalmazottja van, s az igazgató szerint segítséget jelentene, ha mondjuk öt emberrel több dolgozhatna náluk.

Nem lehet tudni, hogy végül is az ügynökségeket egybeolvasztják-e a Területi Munkaügyi Felügyelőségekkel. Az erre vonatkozó kormányhatározattal kapcsolatban ugyanis fellebbezést nyújtottak be, mivel állítólag megtámadható az Alkotmánybíróságnál. Mindent összevetve az igazgató jónak tartja a két intézmény egyesítésének ötletét, mint mondta, kevesebb vezetővel is működhetnének, jobban lehetne koordinálni a két intézmény tevékenységét, és az ellenőrzési részleg egyesítése kifejezetten javítaná a hatékonyságukat.

Ezidáig negyvenhét személy adott le kérvényt az ügynökséghez arra vonatkozóan, hogy – az amnesztia-törvényre hivatkozva – ne kelljen visszafizetnie a gyermeknevelési támogatást amiatt, hogy abban az időszakban, amelyben kapta, más jövedelme is volt, illetve kapja vissza azokat az összegeket, amelyeket már visszafizetett, vagy annak idején meg sem kapott. Mindez azokat a személyeket érinti, akik 2011 januárja és tavaly szeptember 27-e között voltak jogosultak a támogatásra, amikor az akkor érvényes jogszabályok szerint semmi más jövedelemre nem tehettek szert, másképp elestek a támogatástól. A kérvényekre harminc napon belül kell válaszolnia az ügynökségnek, s a visszafizetendő összeget öt egyforma részletben térítik meg, öt éven keresztül.

Adatbázis

Szükség lenne egy elektronikus adatbázisra, hogy elkerülhetőek legyenek azok az esetek, amikor az iratok szerint egy személy két különböző településen ugyanabban a szociális szolgáltatásban részesül, fejtette ki az igazgató. Megesett például, hogy ugyanaz a személy az iratok szerint két szociális szervezetnél is kapott ingyenes ebédet, s az ügynökség mindkét szervezetnek kifizette az ebéd árát, de olyan is előfordult, hogy egy nyolc hónapja halott személy részesült – az iratok szerint – otthoni idősgondozásban. Egy elektronikus nyilvántartással megelőzhetőek lennének az ilyen esetek, mondta Felix Cozma.

Tavaly, mindent összevetve a különböző szociális jellegű segélyekre, támogatásokra több mint 234 millió lejt fizettek ki, ezenkívül tizenhét, időseket, betegeket, gyermekeket, állami gondozásból kikerülő fiatalokat, fogyatékosokat gondozó létesítményt támogattak 270 ezer és 20 ezer lej közötti összegekkel. A különböző szolgáltatásokra járó összegek 2013-ban változtak utoljára, az elbírált dossziék száma pedig nőtt 2013-hoz képest.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!