ERDON Helyi hírek

2015.03.17. 08:47

Hattyúdal

A Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatója A. Csehov Hattyúdal című egyfelvonásos drámája alapján Sinkó Ferenc rendezésében készült előadás. A színházi bemutatók száma megnőtt, ami a társulat számára hatásos munkát jelent.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatója A. Csehov Hattyúdal című egyfelvonásos drámája alapján Sinkó Ferenc rendezésében készült előadás.

A színházi bemutatók száma megnőtt, ami a társulat számára hatásos munkát jelent.

Változatos stílusban születtek az előadások. Ezt a produkciót Sinkó Ferenc rendezte, amely fontos debüt - mondta Visky András, a színház művészeti vezetője a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón. Érdekesnek tartja az alternatív mozgásszínházi világ és a mainstream dialógusát.

Sajtótájékoztató a színházban

Az előadás teljes csapata vett részt a sajtótájékoztatón: Sinkó Ferenc rendező, Vajna Noémi dramaturg, rendező-asszisztens, Carmencita Brojboiu díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, bodoki – halmen-kata, az előadás akusztikai világáért felel, Török Tihamér( videó), valamint a szereplők.

Sinkó Ferenc színész, koreográfus, rendező. 2002-től a Kolozsvári Színház társulatának tagja. A GroundFloor Group alapító tagja, koreográfusa, rendezője. 2008-tól tanársegéd a Színház és Televízió kar színművészet szakán.

A Kolozsvári Színházban koreográfusként számos előadásban dolgozott. Több önálló rendezése is volt.

Az Ecsetgyárban rendezett, ahol fiatal színészekkel dolgozott. Számára kihívást jelent, hogy most idősebb színésszel dolgozzon. Tompa Gábor igazgató- rendező javasolta, hogy rendezze a Csehov darabot. Elfogadta a meghívást azzal a feltétellel, hogy Keresztes Sándor alakítsa a főszerepet.

A rendező elmondta, hogy még egyetemista korából, Hatházi András rendezésében, ismerte a darabot. Majd rendkívül érdekesen mutatta be a #hattyúdal című előadás rendezésének bonyolult folyamatát. Beszélt arról, miként született meg az előadás. Először két személyes darabnak képzelte el, végül több személy játszik. A Csehov szöveg csak kiindulási pontot, ötletet jelentett. Kezdetben nem akarta használni a szöveget, hanem főleg a mozgásszínházi formákat. Amint a szinopszisból is kiderül, a szöveg nem azonos az eredeti szöveggel. Ők írták a szöveg egy részét. Az előadás címe is arra utal, hogy a klasszikustól eltérő megközelítés érvényesül.

A darab témája az öregedés. Egy idős színész életéről van szó. Az idősödés kérdését sajátosan mutatja be. Sinkó Ferenc elmondta, hogy őt zavarta a nosztalgia. Kialakult olyan nézet, miszerint az idős emberek a múltban élnek, melyhez nosztalgiás érzésekkel kötődnek.

Sinkó rendezésében az előadás az öregedés kérdését másként mutatja be. Ehhez új színházi nyelvezet elsajátítása szükséges.

Keresztes Sándor nyilvános vallomásban elmondta, hogy „fantasztikus próbafolyamat volt, annak ellenére, hogy új színházi nyelvezetet kellett elsajátítania”. Számára az volt a legnehezebb, hogy fel kellett mutatni azokat a képességeket, amiről beszélnek. „Mintha beszélne valaki spanyolul, románul, franciául, de portugálul kellene megtanulnia. Közös bennük a latin örökség, de mégis teljesen új nyelv”. Én is így jártam –mondta. Jött egy idegen nyelv, melyről képzeteim voltak, de gyakorlati ismeretem nem volt. Kérdés, miként közelít hozzá egy fiatal rendező.

Vajna Noémi dramaturg elmondta, hogy a Csehovi szöveghez írtak az öregedéssel kapcsolatos orvosi, és tudományos szövegeket. Itt megjegyezném, A.P Csehov felkészültségére nézve orvos volt. Tehát az írót orvostudományból kijavítani vagy felpörgetni rendkívül merész feladat. Azon kívül filmeket is megtekintettek, amelyeket megbeszéltek. Minden szereplő a saját személyes élménytárából hozott elemeket, melyekből ihletődtek.

A kommunikáció Facebook-os formáját is használták.

Idéznék a sajtó számára összeállított „szak” anyagból: „Az öregedés folytán megváltozik az agy mérete, az érrendszer és az észlelés. Az évek múlásával az agy folyamatosan húzódik össze és a változások molekuláris szinten és alaktanilag is észlelhetők. Az agyi katasztrófák, a fehérállomány sérülései és a demencia veszélye szintén megnő, akárcsak a memória gyengülése vagy a neurotranszmitterek és a hormonok szintjének a változásai...40 éves korára majdnem minden felnőtt szemüveget visel. A 60 évesek és annál idősebbek egyharmada szenved különböző hallássérüléstől.

A szégyenérzet, sebezhetőség, nosztalgia, depresszió, a magány és elszigeteltség érzése, a céltalanság és az identitás elvesztése, a halálfélelem szintén jelentős szerepet játszanak. Te talán kivétel vagy?”

Carmencita Brojboiu díszlettervező szerint nem a színész megöregedéséről szól a történet. Az öregség inkább behelyettesítést, leszűkülést jelent. A múltat helyettesíti a jövő. A Csehov drámája a behelyettesítésről szól.

Szereplők: Keresztes Sándor, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő, Ötvös Kinga.

Györgyjakab Enikő szerint az előadás a nézőt önelemzésre készteti, szembenéz önmagával, viszonyul a látottakhoz.

Sinkó Ferenc a közönségnek a produkció által kiváltott reakcióival kapcsolatban megjegyezte: „Az előadást azok a nézők fogják élvezni, akik elvárások nélkül ülnek be a nézőtérre, hagyják meglepni magukat”.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!