ERDON Helyi hírek

2015.03.16. 11:56

Béke, szabadság, egyetértés

Nagyvárad- Szokás szerint március 15-én az RMDSZ, a történelmi egyházak és a civil szervezetek által rendezett ünnepségsorozat a püspöki kopjafánál kezdődött. Sokan voltak jelen a koszorúzáson.

Nagyvárad- Szokás szerint március 15-én az RMDSZ, a történelmi egyházak és a civil szervezetek által rendezett ünnepségsorozat a püspöki kopjafánál kezdődött. Sokan voltak jelen a koszorúzáson.

Az ünneplőket Timár Enikő körzeti RMDSZ-elnök köszöntötte. Úgy fogalmazott: március 15-e a szabadságharc ünnepe, mely arra is kell emlékeztessen bennünket, hogy tulajdonképpen minden nap harcot vívunk azért, hogy megtarthassuk szabadságunkat. Ez nem egy könnyű csata, de felvállalva és társainkkal közösen megharcolva talán meg tudjuk valósítani elképzeléseinket. Hangsúlyozta ugyanakkor: a szabadsághoz valamennyiünknek joga van, és mindenki eldöntheti, hogyan vívja meg a saját harcait álmai valóra válása érdekében, ennek tudatában is minden évben tisztelettel kell emlékezzünk azokra a hősökre, akik 1848-1849-ben a mi szabadságunkért is életüket adták.

Ünnepi beszédében Pásztor Sándor volt önkormányzati képviselő röviden arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy 1848-ban mit kívánt a magyar nemzet, arra hívva fel a figyelmüket, hogy békét, szabadságot és egyetértést igényeltek eleink, mely fogalmak, illetve állapotok napjainkban is ugyanolyan időszerűek, mint 167 évvel ezelőtt. Békét kívánunk, hiszen senkinek sincs kedve ahhoz, hogy újabb és újabb csatákat vívjon, mert az ember természeténél fogva olyan lény, hogy nem szeret harcolni, háborúzni; szabadságot, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ennek szeretete számos konfliktusnak az eredője, és egyetértést, hogy gördülékenyen tudjuk végezni napi teendőinket.

Ugyanakkor szerinte ezen elvárások fokozottan jellemzik erdélyi magyar kisebbségünket, hiszen békés körülmények közt akarjuk kivívni önrendelkezésünket, vagyis szabadságunkat annak tudatában, hogy csak egyetértésben sikerülhet előrehaladni az előttünk álló úton. A politikus emellett annak fontosságát is kiemelte, hogy minél több fiatal és gyermek legyen jelen a hasonló eseményeken.

Ünnepi műsor

A megemlékezésen ünnepi műsorral szolgált a Szacsvay Imre Általános Iskola biharpüspöki épületébe járó diákoknak egy csoportja, akiket Bálint Beáta Lívia magyar irodalom, illetve Szabó Gabriella zenetanárnő készítettek fel. Szavaltak Timár Kitti, Kamuti Vivien, Papp Kristóf, Kiss Tamara, Sanyó-Nagy Zsanett és Pap Csilla, majd az iskola kórusa hazafias témájú népdalokat énekelt. A gyerekek után a Hitbástya kórus szolgált, Szakács Zselyke karnagy vezényletével.

Az 1848/49-es forradalom tiszteletére emelt kopjafa tövéhez koszorúkat helyeztek el az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a püspöki RMDSZ-körzet, a református és a római katolikus egyházközségek, Biró Rozália szenátor, a váradi RMDSZ-frakció, a Biharpüspöki Alapítvány és a Szacsvay Imre Általános Iskola nevében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!