ERDON Helyi hírek

2015.02.11. 14:06

Újítás – elérhető áron

Most próbálja felfuttatni a testi fogyatékkal élőknek készült úgynevezett mesterséges külső vázat a három váradi megalkotója. Egyiküket kérdeztük a részletekről.

Most próbálja felfuttatni a testi fogyatékkal élőknek készült úgynevezett mesterséges külső vázat a három váradi megalkotója. Egyiküket kérdeztük a részletekről.

Felkelhetnek és járhatnak azok akik eddig nem tudtak. Nyugaton már nem újdonság az aminek segítségével ezt megtehetik, viszont ritkaság.

Nálunk pedig egyenesen innovációnak számít. Az egyik sikeres start up vállalkozás ugyanis úgynevezett mesterséges külső vázat fejlesztett ki aminek a levédését és piacra dobását próbálják éppen. Az egyik innovátorral, a váradi Kapy Andrással beszélgettünk. Mint elmondta 2013-ban jött az ötlet amikor Adrian Gheara, közös ismerősük és helyi befektető, összehozta Dorin Hirtével és együtt néhány hónap alatt elkészítették azt az úgymond exoöltözéket amely segít a fogyatékkal élőknek. Mi azt kérdeztük, látta-e az Alien 2-őt, ugyanis abban szerepelnek olyan bionikus gépek amelyeket magára ölthet az ember és ezek megsokszorozzák erejét. Látta. Viszont ő inkább az Iron Man-re hivatkozott, azt mondja onnan jött az ötlet.

Mi ez és mennyi?

Szóval nyugaton az iparban már használnak ilyesmit illetőleg létezik a világon 4 olyan cég amely hasonlókat gyárt, ebből kettő kereskedelmi forgalomba is hozza. A Kapyék által megtervezett berendezés egyelőre csak azoknak segít akiknek a gerincük sérült vagy lábuk hiányzik, ezt magukra csatolva járni lesznek képesek – a felső végtagokra is alkalmazható változat később várható. A filmeken többnyire hidraulikus az ilyen berendezések többsége, a váradi fejlesztésű azonban elektromechanikus, több kis motor mozgatja, és feltölthető elemről megy.

Most indították el a szabadalom bejegyeztetését Romániában, az OSIM-nál, később az Európai Unióban tervezik bejegyeztetni aztán államonként, majd az USA-ban. A romániai szakasz mintegy 25oo lejbe kerül, az európai 15 ezer euróba és ha eljutnak odáig, az amerikai 5o-1oo ezer dollárba. A prototípust is ők maguk állították össze és a további gyártást is saját kezűleg fogják végezni. Erre van romániai cégük is, az AXOSUITS. Mint beszélgetőpartnerünk jelezte ez hardvernek számít, ezért nehezebb befutni vele, sokkal több részletkérdés van, mint egy sikeres szoftverfejlesztésnél. Terveik szerint jövő év elején fogadhatnak már megrendeléseket és ha mondjuk évente száz ilyet kapnának az már sikernek számít.

Hogy mennyibe kerül majd, arról nem szívesen nyilatkozik, mint mondta, egy középkategóriás autó árának összegébe. Azt azért rögtön tisztáztuk, hogy nem egy új Renault-ra gondol, hanem inkább egy kicsit használt Audira... Hasonló készülékeket az USA-ban, Izraelben, Japánban gyártanak, ott 8o-12o ezer dollár az áruk. Úgyhogy a váradi fejlesztésű inkább a mi térségünknek szól. De még így sem kifejezetten Románia a fő piaci célországuk, inkább az Unió. Külön említette Norvégiát is, ahol „annyi pénz van az egészségügyre, hogy mindent fizetnek amire szükség van, míg például nálunk 5 évente kap 7oo lejt egy mozgássérült, hogy kicserélje a tolókocsiját”. A csapat a már említett két személy után azóta bővült: befektetőként beszállt, programozóként csatlakozott Sorin Zsejki, illetve a bukaresti székhelyű Techangels befektetői csoport több tagja is beszállt.

Mint Kapy mondja, az állam részéről még nincs kellő támogatási forma erre az egészre viszont magán támogatót már találtak, úgyhogy fizetésük már most van a cégből. Hozzáteszi: az áron kívül azért is sikeresek lehetnek, mert a konkurencia termékeit nem a piaci igény hozta létre, hanem a szabadon mozgó állami pénzek, ők viszont maguk láttak hozzá, lényegében pénz nélkül, és épp az esetleges igénylőkre építenek.

Az ötletükkel egyébként már bemutatkoztak a román központi sajtóban, valamint Magyarországon, a Nemzeti Innovációs Hivatalban is ismertették azt. Ha minden jól megy tehát, az idei bevizsgáltatás és bejegyeztetés után jövő év elején fogadhatják a megrendeléseket.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!