ERDON Helyi hírek

2015.02.10. 12:19

Sárga lesz a kéttornyú templom

Nagyvárad- Határ menti uniós támogatással a váradi önkormányzat megbízásából öt templomot, köztük egy reformátust és egy római katolikust renoválnak június 30-ig. Az egyik az újvárosi istenháza.

Nagyvárad- Határ menti uniós támogatással a váradi önkormányzat megbízásából öt templomot, köztük egy reformátust és egy római katolikust renoválnak június 30-ig. Az egyik az újvárosi istenháza.

A Vallási hidak- A vallási turizmus elősegítése Bihar és Hajdú- Bihar megyékben elnevezésű projektet a Románia- Magyarország Határ menti Együttműködési Program keretében finanszírozza az Európai Unió. A román oldalon a célt öt váradi templomnak (az ortodox Holdas-templom és két filiáléja, valamint a várad-újvárosi református templom és a római katolikus vártemplom) a felújítása, restaurálása és a turisztikai körforgalomba való bevonása képezi. A projekt összköltségvetése 1.709.385 euró, melyből az itteni beruházásokra 1.393.263 lejt fordítanak, amiből az említett ortodox egyházközségnek körülbelül 750 ezer euró jut, a reformátusoknak 350 ezer euró, a római katolikusoknak pedig 150 ezer euró. Az önkormányzat által biztosított önrész 287.012,18 euró (20,60%), az uniós hozzájárulás pedig 1.106.250,82 euró (79,40%).

A magyarországi partnerintézmények a körösszegapáti román ortodox parókia, a hajböszörményi Kálvin téri református egyházközség (melynek az orgonáját már restaurálták), és az orosházi Jézus Szíve római katolikus plébánia. A főleg konszolidációs, hőszigetelési és felújítási munkálatokat a tendert megnyerő szatmárnémeti Euras Kft. végzi.

Egy háromnyelvű honlap is készül, és mivel a pályázati összegből az önkormányzat megtakarított pénzt- körülbelül 200 ezer eurót-, azt tervezi, hogy uniós jóváhagyással esetleg egy újabb műemléket is bevon a projektbe.

A legmagasabb torony

A keddi sajtótájékoztatón Herdeán Gyöngyi, a várad-újvárosi református egyházközség parókus lelkésze az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: tavaly október 13-án kezdődtek el a munkálatok az idén 162 éves templomnál. Azóta megtörtént a süllyedő nyugati torony aláfalazása, bár még nincs teljes mértékben befejezve. Az udvar felé eső részen leverték a vakolatot, illetve a keleti tornyot felállványozták, és szintén elkezdték a vakolat leverését egészen a tégláig, így teljesen új kerül majd a falakra. Mindezzel párhuzamosan a belső munkálatok is zajlanak. A plafon felét már teljesen kijavították, le van festve, akárcsak a két karzat. Ugyanakkor elkészültek, illetve be vannak rakva a templomhajó új ablakai, melyeket a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott pályázati pénzzel tudnak kifizetni. Emellett szintén a templombelsőben az utcafrontra néző oldal nedves vakolatát körülbelül 1,20 méter magasságig leverték. A színárnyalatot is kiválasztották: a stílusa miatt a műemlékvédelem azt írta elő, hogy a templom külseje sárga legyen, belül pedig „igyekszünk megőrizni szinte ugyanazokat a sárgás krémszínű árnyalatokat, amik eddig voltak, hiszen lelki szempontból fontos, hogy az új külső ellenére a templombelső ne térjen el annyira a régitől”. Említést érdemel még, hogy önerőből egy, az egyházközség értékeit bemutató múzeumot fognak létesíteni a turisták, illetve más érdeklődők számára megnyitott keleti toronyban, mely amúgy a legmagasabb szintről biztosít majd panoráma kilátást, ugyanis nagyobb, mint a városházáé.

A belső munkálatok várhatóan egy hónapon belül befejeződnek, utána következhet a padok esetleg megsérült részeinek a kijavítása. „Nagyon reméljük, hogy legkésőbb szeptemberben már hálaadó istentisztelet tudunk tartani az addigra teljes mértékben renovált templomban”- hangsúlyozta a lelkésznő.

Gyülekezeti adományok

Herdeán Gyöngyi arról is beszámolt honlapunknak: nagyon szépen adakozik a gyülekezet, és folyamatosan hirdetik a gyűjtést vasárnaponként a kialakult helyzet miatt a PKE dísztermében tartott istentiszteleteken. Az ajtók felújítására ugyanis már nem futja az uniós forrásból, illetve a magyarországi támogatásból sem. A tavaly ősszel szerzett jótékonysági koncertek bevételére megközelítette az 5000 lejt, valamint Tőkés László európai parlamenti irodájától is átutaltak számukra ugyancsak 5000 lejt, mely az újévi állófogadásnak köszönhető.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!