ERDON Helyi hírek

2015.02.05. 15:38

Gyűjtés egy váradi családért

Egy nagyváradi család segítésében közreműködik az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete, tudatta Kristófi Kristóf nagyváradi elnök. Gyűjtést szerveznek a kilakoltatásuk elkerüléséért.

Egy nagyváradi család segítésében közreműködik az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete, tudatta Kristófi Kristóf nagyváradi elnök. Gyűjtést szerveznek a kilakoltatásuk elkerüléséért.

Amint Kristófi Kristóf elmondta, véletlenszerűen szerzett tudomást Székely Antal történetéről, aki évek óta, nap mint nap jön takarítani lakásának a lépcsőházát. És mivel a nagyváradi szervezet elnöke úgy véli, hogy a Nagyváradi Ingatlankezelő igazgatóság (AIO) nem emberbarát módon jár el, úgy döntött, hogy civil összefogásra hívja fel a váradi lakosokat és egyúttal ügyvédet fogad az igazgatósággal szembeni perben.

Bizonytalanság

Arról van szó, hogy Székely Antallal szemben tavaly pert indított az AIO, melyet első fokon meg is nyert. A férfi ugyanis, aki feleségével és gyermekével él egy Úri (Roman Ciorogariu) utcai ingatlanban, lemaradt a lakbér fizetésével: tavaly, a per indításakor a tartozás 1240 lej volt, mostanra viszont, késedelmi kamatokkal együtt megközelíti a háromezer lejt. Az esethez hozzátartozik, hogy utoljára 2004-ben kötöttek szerződést az igazgatósággal, az 2009-ben lejárt, viszont azóta nem kaptak kézhez új szerződést, a meghosszabbítás állítólag hallgatólagosan történt. Mivel nincs semmilyen iratuk, mellyel bizonyítani tudják lakcímüket, elestek a fűtési támogatástól, az édesanya, aki gyakorlatilag munkaképtelen, nem kap semmilyen szociális támogatást és szintén emiatt azt sem tudták elintézni, hogy a fogyatékkal élő tizenhat éves lányuk gondozójaként jusson jövedelemhez. Gyakorlatilag havonta kevesebb mint 900 lejből igyekeznek fenntartani magukat. A folyamatos bizonytalanság és pereskedés pedig mindannyiuk egészségét megviselte.

Szociális ügy

Mint megtudtuk, az utóbbi több mint tíz év során az AIO többször is pert kezdeményezett a kilakoltatásukért, úgymond azért, mert nem újították fel a lakást. De mivel akkor még volt szerződésük is és a lakbért is rendesen fizették, mindez idáig megnyerték a pereket. A férfi egyébként 1961 óta, azaz 55 éve lakik ott.

„Szociális ügyről van szó, így kellene hozzáállni” - jegyezte meg Kristófi Kristóf, aki arról is beszámolt: volt, hogy maximális bérleti díjat állapítottak meg a család számára, anélkül, hogy a jövedelmüket figyelembe vették volna.

Az EMNP nagyváradi elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy jogi úton azokat a jövedelmeket, segélyeket is számon kérik az önkormányzattól, melyeket azért nem kapott meg a család, mert nem volt egyetlen okiratuk sem, amellyel igazolják lakhelyüket.

Gyűjtés

Az ügyvéd azt tanácsolta, hogy mihamarabb törlesszék a családnak az önkormányzattal szembeni tartozásait, így van esélyük, hogy másodfokon megnyerjék a pert. Ennek nyomán született a döntés, hogy a civil társadalom összefogására építve gyűjtést kezdeményeznek. Elsőként maga a nagyváradi szervezet elnöke dobott be száz lejt a dobozba. Mint mondta, bármilyen összeg jól jön, öt-tíz lej is számít, aki adományozni szeretne, hétköznap 9 és 17 óra között teheti meg az EMNP Fő utca 45. sz. alatti székhelyén. Ha pedig 50 lejt, vagy többet adna valaki, akkor az EMNP munkatársai akár házhoz is mennek – ehhez a nagyváradi elnökkel lehet felvenni a kapcsolatot a 0744.882978, illetve 0770.114116 telefonszámon, ezenkívül az irodát is lehet hívni, ennek a száma 0259.220126. Ha netán a szükségesnél több pénz gyűlne össze, azt a lakás felújítására fogják szánni, tudatta Kristófi Kristóf. Olvasóinkat tájékoztatni fogjuk az ügy további menetéről.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!