ERDON Helyi hírek

2015.02.23. 16:55

Földalatti hálózatot építenek

Nagyvárad- Az önkormányzat szabályzatot dolgozott ki, melynek elfogadása esetén arra kényszeríti majd a különböző szolgáltatóvállalatokat, hogy fizessenek az oszlop- és kábelhasználatért.

Nagyvárad- Az önkormányzat szabályzatot dolgozott ki, melynek elfogadása esetén arra kényszeríti majd a különböző szolgáltatóvállalatokat, hogy fizessenek az oszlop- és kábelhasználatért.

Hétfői sajtótájékoztatóján dr. Eduard Florea városmenedzser bejelentette: a helyhatóság egy olyan határozattervezetet dolgozott ki, mellyel elfogadása esetén arra kényszerítenék az elektronikus kommunikációs hálózatokat használó és működtető szolgáltatókat, a Várad területén ilyen típusú infrastruktúrával (oszlopok, földalatti csatornák) rendelkezőket, azokat a közintézményeket, melyek városi tulajdonokat adminisztrálnak, illetve az önkormányzat fennhatósága alá tartozó vállalatokat, hogy amennyiben eddig nem tették meg, lehetőség szerint a föld feletti kábeleiket telepítsék a föld alá a megfelelő infrastrukturális környezet kiépítésével, illetve fizessenek egy bizonyos éves összeget a villanyoszlopok és a kábelek használatáért.

A projekt alapját a 2012/154. számú törvény képezi, mely nem kötelező érvényű ugyan, de sok romániai megyeszékhelyen alkalmazzák, mivel keretet szab a telekommunikációs rendszerek hozzáférésének, ösztönzi egy földalatti hálózat kiépítését, lehetővé teszi a rendelkezésre álló valamennyi földalatti kapacitás megosztott használatát, és biztosítja a lakossági hozzáférést a meglevő elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz.

Megosztott használat

Az előterjesztést február 20-án bocsátották közvitára, március 17-én lakossági fórumot szerveznek róla, április 3-ig pedig javaslatokat, egyéb ötleteket várnak ezzel kapcsolatban. A képviselő-testület várhatóan április havi ülésén szavaz a tervezetről, és ennek elfogadása esetén arra kényszerítik majd az említett entitásokat, hogy 60 napon belül egy digitális prezentáció formájában készítsenek leltárt arról, hogy milyen típusú hálózatot használnak, milyen hosszúak, illetve milyen utcákon haladnak ezek végig, közigazgatási szempontból hogyan azonosíthatóak be azok a tulajdonok, amelyeken a huzalok vannak, valamint az érintettek milyen olyan rendelkezésre álló földalatti kapacitást tudhatnak magukénak, melyek alkalmasak a megosztott használatra. Ezt követően szerződést kötnek a hozzáférésről a javak tulajdonosaival vagy kezelőivel, akár úgy is, hogy a már meglevő kontraktusokat felbontják, és újakat írnak alá az elfogadott szabályzat alapján. A föld feletti kábelek esetében ugyanakkor a megállapodásnak egy olyan záradéka is lesz, hogy amennyiben alternatívák jelennek meg a huzalok földalatti telepítésére, felfüggesztik a gyakorlatba ültetését.

Emellett azzal a feltétellel bocsátanak ki engedélyeket új hírközlési hálózatok létesítésére vagy a meglevők korszerűsítésére, hogy ezek olyan övezetekben legyenek, ahol nem létezik még föld alatti csatornahálózat, illetve van, de nem alkalmas az osztott használatra (a föld alatti kábelek esetében), valamint nem a történelmi városközpontban vagy a főbb útvonalakon épülnek ki, és nem olyan helyeken, ahol szabad kapacitású földalatti hálózat már működik (a föld feletti huzalok esetében). Ugyanakkor a lefektetendő földalatti kábelek olyan kapacitással kell bírjanak, hogy alkalmasak legyenek az osztott használatra, illetve opcionálisan donáció formájában felajánlható lesz az önkormányzatnak két csővezeték, vagyis a közvilágítási és az adatközlő hálózat.

Hozzáférési tarifák

Az érintett entitások a következős éves hozzáférési tarifát kellene fizetniük: 2,5 lej/folyóméter (ingatlanok külső oldalán, udvarokban), 5 lej/folyóméter (homlokzatokon, tűzfalakon), 25 lej/folyóméter (a történelmi városközpontban található épületek homlokzatán levő föld feletti kábelek esetében); 25 lej/oszlop (harmadfelek által fenntartott oszlopok esetében); 2,5 lej/folyóméter (donációs alapú földalatti hálózatok), valamint 5 lej/folyóméter (egyéb földalatti kábelek esetében).

Bár ezek a díjszabások a szolgáltatókat, illetve a közvállatokat érintik, valószínűsíthető, hogy közvetett formában a lakosság is érezni fogja ezek hatását, hiszen a beruházásokkal és az illetékfizetéssel járó többletköltségeiket az érintettek úgymond szeretik áremeléssel megtéríteni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!