ERDON Helyi hírek

2015.02.10. 16:07

A tankönyvvel CD-t is kaptak

Néhány héttel ezelőtt a Bihar megyei magyar tannyelvű osztályokba járó elsősök és másodikosok is megkapták a tankönyveket, tudtuk meg Pető Csilla tanfelügyelőtől.

Néhány héttel ezelőtt a Bihar megyei magyar tannyelvű osztályokba járó elsősök és másodikosok is megkapták a tankönyveket, tudtuk meg Pető Csilla tanfelügyelőtől.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a közbeszerzési procedúra elhúzódása, a licit újra kiírása miatt azok az első és második osztályosok, akik nem román tagozatú osztályba járnak, tankönyvek nélkül kezdték el a tanévet, a pedagógusok jobbára a könyvtárban fellelhető régebbi tankönyvekkel igyekeztek pótolni a hiányt.

A kisdiákok az új tankönyvekkel együtt egy CD formájában megkapták azok elektronikus változatát is, tudtuk meg. Pető Csilla szerint azonban nem jellemző, hogy ezeket használják is, ugyanis a Bihar megyei iskolák túlnyomó többségében egyelőre nem tudnak külön számítógépeket biztosítani az első- és második osztályosoknak. Kérdés az is, hogy mennyire hasznosak az elektronikus tankönyvek, jegyezte meg a tanfelügyelő. Az egyik előny az lenne, hogy a diáknak nem kellene nap mint nap a könyveket a táskában cipelnie, a leckék kivetítésének a lehetősége sem elhanyagolandó, mondta, azonban az írás, olvasás, számítás elsajátítása leginkább hagyományos módszerekkel megy. Persze az ismeretrögzítő és ismétlő órákon éppen a CD-nek is hasznát lehet venni.

Pető Csilla egyúttal arra is felhívta a figyelmet: megengedhetetlen, ami történt, mégpedig, hogy a kicsik úgy kezdték el a tanévet, hogy nem volt a padjukon a tankönyv, hiszen ez adta volna meg számukra az iskolakezdés varázsát. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében pedig az államnak kellene felvállalnia a tankönyvek kinyomtatását, ahogy többek között Magyarországon is van. Mióta a volt állami tankönyvkiadó már nincs monopolhelyzetben, a kisebbségi tannyelvű osztályok esetében évről évre gond a tankönyvek kiadása, ugyanis a kisebb példányszám miatt a kiadóknak nem éri meg ezeket kinyomtatni. Viszont eddig még nem alakult ki annyira súlyos helyzet ezen a téren, mint a 2014-2015 tanévben.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!