ERDON Helyi hírek

2015.02.10. 15:25

A sport fontos identitásképző tevékenység

A Partium FC szombati nagyváradi sportbáljának fővédnöke Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, Magyarország egykori köztársasági elnöke volt. Nagyváradi jelenlétét kihasználva készítettünk interjút vele.

A Partium FC szombati nagyváradi sportbáljának fővédnöke Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, Magyarország egykori köztársasági elnöke volt. Nagyváradi jelenlétét kihasználva készítettünk interjút vele.

– Nem ez az első alkalom, hogy itt vagyok – fogalmazott elöljáróban Schmitt Pál. – Tőkés László püspök úr, barátom, társam az Európai Parlamentben, annak idején mindig szeretettel hívott, és elnök-koromban is voltam Nagyváradon. Úgy gondolom, fontos az, hogy a magyar élsportolók, az olimpiai bizottság, adott esetben politikusok odafigyeljenek, hogy mi történik a határon kívül nem csak az oktatásban, a kultúrában, a politikában, a gazdaságban, hanem a sportban is. Nagyon fontos identitásképző tevékenység a sport, nem csak a nevelés fontos eszköze, hanem az együvé tartozás szép érzését is ki lehet mutatni általa. Ezért fontosnak tartom, hogy itt legyek.

– A Partium FC létrehozásának az volt a célja, hogy fellendítse az egykor létező váradi magyar fociéletet. Mivel lehet hozzájárulni ennek a célnak a megvalósításában?

– Például egy ilyen bállal, aminek hangsúlyozott célja a jótékonyság. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) küldöttje is itt van Dunai Antal barátom alelnök személyében, és az MLSZ is jelentős segítséget nyújt. Ha érzi a törődést, akkor ez szárnyakat adhat egy ilyen csapatnak. Én nagyra becsülöm Tőkés Máténak (a Partium FC alapító klubelnöke – szerk. megj.) az erőfeszítését, hogy ezt a klubot létrehozta, és bízik benne, hogy lesz előrelépés. Én emlékszem, amikor az Aranycsapat tagjai is itt jártak, akkor áldott emlékű Buzánszky Jenő, mint a parkett ördöge táncolt ezen a bálon, és mindenkit magával ragadott a jókedve és a lelkesedése. Igen idős futballistáknak és a labdarúgóknak is Mekkája ez a bál, és az ő jelenlétük felhívja a sajtó figyelmét is, és buzdítja a jelenlegi játékosokat.

Nevelni a fiatalokat

– Milyen módon tud Magyarország segíteni nemcsak a labdarúgásnak, hanem az egész erdélyi magyar sportéletnek?

– Nem gondolom, hogy minden segítséget az anyaország kell adjon. Van itt önszerveződés, a tehetségek innen származnak. A szülők segítsége nagyon fontos, és úgy hallom, hogy a sportot a város polgármestere is támogatja. Sokmindenből adódik össze a támogatás, csakúgy, mint Magyarországon. Vannak szponzorok, de természetesen szükségesek a jó edzők, a jó vezetők, az elhivatott emberek, akik ezt fontosnak érzik. Elsősorban a sportnak azt az értékét hangsúlyoznám, hogy neveli a fiatalokat. Nagyon fontos, hogy egy csapat tagjai úgy érezzék, hogy együvé tartoznak, és hogy szélesebb értelemben egy nagyobb csapat tagjai.

– Jelenleg mi az a feladatkör, amit tevékenységében a legfontosabbnak tart?

– Egy volt köztársasági elnöknek szerteágazó feladata lehet, illetve annyi feladata van, amennyit vállal. Szívesen képviselem az országot, ha erre kérnek, és a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökekeként természetesen járok sporteseményeke. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak még az elkövetkező nyolc évig a tagja vagyok, tehát igen szerteágazók a sportfeladataim. Abban is bábáskodtam, hogy tegnap (február 6-án, pénteken – szerk. megj.) az olimpiai bizottság elfogadta a közgyűlésen azt, hogy Magyarország megpróbálja megpályázni a 2024-es olimpia rendezési jogát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!