ERDON Helyi hírek

2015.01.27. 15:35

Több a veszély, több a baleset

Sok vállalkozó nem veszi komolyan a munkabiztonsági előírásokat, a munkabiztonsági szakértő olykor csak formálisan végzi munkáját, hangzott el a témával kapcsolatos keddi találkozón.

Sok vállalkozó nem veszi komolyan a munkabiztonsági előírásokat, a munkabiztonsági szakértő olykor csak formálisan végzi munkáját, hangzott el a témával kapcsolatos keddi találkozón.

Marius Rotar, a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) főfelügyelője az idei évre betervezett akcióikat ismertette, majd Nicolae Hoduţ munkabiztonsági főfelügyelő helyettes az intézmény tavalyi tevékenységeit foglalta össze. Mint elhangzott, a 3073 munkanap alatt 4167 ellenőrzést végeztek, a tizenhét munkabiztonsági felügyelő legnagyobbrészt ellenőrzéssel foglalkozott. 1709 munkaadónál konstatáltak szabálytalanságokat, 3563 büntetést róttak ki, ezek legnagyobb része figyelmeztetés volt, de 287 esetben bírságoltak is. Igyekeznek a figyelmeztetésre helyezni a hangsúlyt, mondta a főfelügyelő helyettes.

Büntettek

118 figyelmeztetést és 9 bírságot róttak ki mezőgazdasági vállalatoknak, a szállítási cégeknél végzett ellenőrzések nyomán 162 esetben figyelmeztettek és 17 esetben bírságoltak, 75 figyelmeztetést és 3 bírságot róttak ki bányavállalatoknak, s egyéb, kereskedelmi, illetve ipari cégeknél a figyelmeztetések száma 3179 volt, míg a bírságoké 258.

Az esések és elcsúszások megelőzésére irányuló országos kampány egész évben zajlott, s a tanfelügyelőséggel közösen szintén egész évben zajlott a munkabiztonsággal kapcsolatos alaptudnivalók ismertetése a diákoknak, melynek során tíz műszaki iskolával működtek együtt. A pirotechnikai cégek ellenőrzésére irányuló országos kampány során két cég esetében bűnügyi eljárás elindítását javasolták, ugyanis az említett cégek nem rendelkeztek ilyen tevékenységre vonatkozó engedélyekkel.

Bírságok

A „Minimális munkabiztonsági elvárások teljesítése építkezési cégeknél” elnevezésű kampány során 137 munkaadót és 4042 alkalmazottat ellenőriztek, 312 szabálytalanságra derült fény, amelyek miatt 275 figyelmeztetést és 37 bírságot róttak ki. Főleg a biztonsági kijáratok, illetve a biztonsági felszerelések hiánya miatt büntettek, hangzott el.

Tizenkét fakitermelési vállalkozót ellenőriztek, illetve ilyen jellegű cégek 126 alkalmazottját, 19 szabálytalanságra derült fény, egy esetben bírságoltak. A robbanásveszélyes környezetben zajló munka területén végzett ellenőrzések során 32 céget vettek górcső alá, 50 szabálytalanságot konstatáltak, mindahány esetben figyelmeztettek.

Életükbe került

A tavalyi év folyamán 98 munkabaleset történt, hét személy vesztette életét, 87személy ideiglenesen munkaképtelenné vált, egy személy rokkant lett, s volt egy kollektív munkabaleset is, melynek nyomán hárman váltak ideiglenesen munkaképtelenné. Mivel az idén máris két halálos munkabaleset történt, Ioan Rădulescu felügyelő elmondta: tapasztalatai szerint a legtöbb esetben a munkáltató a hibás, mivel a munkabiztonsági felszerelések vagy hiányoznak, vagy nem felelnek meg a szabványoknak. Az építőtelepi munkálatvezető előfordul, hogy alig látogat ki a munkatelepre, az alkalmazottak pedig nem ismerik a munkamódszereket – például hogy létrán állva mi az, amit elvégezhetnek és mi az, amit nem. A cég által alkalmazott munkabiztonsági szakértő olykor többéves biztonsági előírásokat ismertet, holott a módszerek, technológiák változnak, s értelemszerűen az előírások is mások. Mindezek miatt mind a jelenlévő cégképviselők, mind az ITM képviselői egyetértettek abban, hogy több munkabiztonsági találkozóra lenne szükség.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!