ERDON Helyi hírek

2015.01.26. 15:43

Két park terve elkészült

Két új park készül el várhatóan még az idén Nagyváradon. Az egyik a vársáncban lesz, a másik pedig a Pece patak mellett a Lotus bevásárlóközpont közelében.

Két új park készül el várhatóan még az idén Nagyváradon. Az egyik a vársáncban lesz, a másik pedig a Pece patak mellett a Lotus bevásárlóközpont közelében.

A két park kialakításáról Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, és a terveket elkészítő Pafka Ernő építész számoltak be hétfőn a sajtó munkatársainak. „2014 jó év volt a zöldövezetek szempontjából”, mondta a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, hiszen a tavaly adták át a Szálka dombi 3,5 hektáros parkot, a Xenopol és Onestilor utcák által közre zárt nyolcezer négyzetméteres zöldövezetet és a Ion Bogdan utcában lévő ötezer négyzetméteres parkot. Az idén a vársáncban és a Lotus bevásárlóközpont közelében alakítanak ki két parkot, emellett egy harmadik is elkészül az Adona patak befedése után a Liszt Ferenc utcai óvoda közelében, itt egy hektáron egy zöldövezet, valamint egy játszótér és egy focipálya is lesz majd. Ugyancsak az idén kezdődik el, és remélhetőleg be is fejeződik a Kálvária domb felújítása, így összesen mintegy nyolc hektárnyi új zöldövezet létesül az idén a városban. A vársáncbeli és a Pece patak melletti park kialakításának a tervéről a csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülésen szavaznak, és amennyiben elfogadja a testület a terveket, akkor kezdődhet a közbeszerzési eljárás. Ha minden jól megy, akkor még az idén őszre elkészül mindkét zöldövezet, de mivel az egyik parkot a Környezetvédelmi Alapból kívánják finanszírozni, ezért előfordulhat, hogy a város nem kapja meg a szükséges finanszírozást, így mindkét parkot saját költségvetésből kell megvalósítani. Ez esetben az egyik park valószínűleg csak jövő tavasszal készülhet el.

A tervek

A két park részletes tervét a tervező Pafka Ernő ismertette. Tudatta, hogy a vársánc Sánc (Grivitei) utca felőli oldalán 1,4 hektáron alakítják ki a zöldövezetet. Itt helyet kap egy ugrósáncszerű kilátó, egy középkort idéző labirintus, közepén egy kilátóval, egy kör alakú tér, amelyre mobilszínpadot lehet majd építeni, illetve különböző eseményeket lehet majd szervezni ott. Ugyancsak a tervek között szerepel egy kis lovarda építése is, valamint egy olyan teret is kialakítanak, ahol középkori lovagi tornát, íjászversenyt, felvonulást, sporteseményeket stb. lehet majd szervezni. Ehhez kapcsolódva Ilie Bolojan megjegyezte, hogy valószínűleg ezen a helyen fogják a jövőben szervezni a várnapokat és a Nagyvárad Napja eseménysorozat egyes rendezvényeit is. A helyszínt közművesítik, vagyis a különböző események során a bódékat a csatornahálózathoz és áramforráshoz lehet majd csatlakoztatni. Természetesen a létesítmény sétányokkal, padokkal, világítótestekkel, információs pannókkal, mellékhelyiségekkel, szemetes kukákkal lesz ellátva. A beruházás összköltsége 2,7 millió lej áfával együtt. A Szálka dombi 2,2 hektáron elterülő parkban egy 215 méter hosszú patakot, kétszáz méter hosszú pergolát építenek ki, ugyanakkor három játszóteret, homokozót, két vízesést és egy amfiteátrumot is kiépítenek a padok, szemétkukák kihelyezése mellett. A műpatak felett két hidat is építenek. Az új parkba magasabb fafajtákat ültetnek el, mint a szomszédságában már meglévő, tavaly átadott parkban. Ennek a zöldövezetnek az összköltsége 3,1 millió lej.

Egyéb ügyek

Ilie Bolojan a továbbiakban tájékoztatott arról, hogy egy kis játszótér épül a törvényszék mögötti parkolóház mellett, ott, ahol korábban egy teázó állt, és amelyet a parkolóház építése miatt lebontottak. Februárban megkezdődik a Szent László tér felújítási munkálata, és a körgyűrűn is már várhatóan a jövő héten csak egy-egy sávot lehet majd használni, mert elkezdik a közúti felüljáró pilléreinek a fúrását. Tavasszal kezdőik el a Kossuth (Independentei) utcai mélygarázs építése is, mondta. A polgármester bejelentette, hogy a napokban befejeződnek a tárgyalások az Európai Befektetési Bankkal (BEI) több nagyváradi uniós pénzekből megvalósuló beruházás finanszírozására. Bolojan elárulta, hogy a külügyminisztériumnak van egy nagyon jó kezdeményezése, amelynek lényege a következő: mivel Románia nem tudja teljes egészében lehívni az országnak szállításügyre és környezetvédelemre elkülönített uniós forrásokat, ezért, hogy ezek a pénzösszegek ne vesszenek el, számba veszik a helyi önkormányzatok által a 2008-2014-es időszakban saját költségvetésből megvalósított infrastrukturális beruházásokat, és az említett tengelyek le nem hívott összegeit ezeknek a munkálatoknak a kifizetésére lehetne fordítani. Ha a külügyminisztérium sikerrel jár ennek az elképzelésének az elfogadtatásában, akkor a nagyváradi önkormányzat is kapna pénzt ezáltal, és annyival kevesebb pénzt kellene kölcsönözni az Európai Befektetési Banktól. Egyébiránt úgy áll a dolog, hogy a banktól nagyon kedvező feltételek mellett tud hitelt felvenni a város, ugyanis a megkötött hitelkeretből az önkormányzat végül csak annyit kell majd lehívjon, amennyire valójában szüksége lesz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!