ERDON Helyi hírek

2015.01.29. 16:03

Jóváhagyott hitelkérelem

A Nagyváradi Helyi Tanács egyhangúlag megszavazta csütörtökön, hogy az önkormányzat egy maximum 23 millió euró értékű hitelt vegyen fel az Európai Befektetési Banktól.

A Nagyváradi Helyi Tanács egyhangúlag megszavazta csütörtökön, hogy az önkormányzat egy maximum 23 millió euró értékű hitelt vegyen fel az Európai Befektetési Banktól.

A helyi testület csütörtöki ülésén szavazott a hitelfelvételre vonatkozó határozattervezetről. Vita nem volt az ügy kapcsán, Huszár István RMDSZ-es tanácsos annyit jegyzett meg, hogy jó lenne, ha a jövőben olyan beruházásokra venne fel kölcsönt a város, melyek befejezése után azonnali bevételekre tehet szert az önkormányzat. A város öt európai uniós finanszírozású projektjének önrészére kívánja felhasználni a banktól kért kölcsönt, az akvapark építésére, valamint a váradi körgyűrűn két közúti felüljáró építésére, a gyorsforgalmi út építésére zömében a Hegyesi Márton (E. Teodoroiu) utca átalakításával, valamint a Kálvária (Gomba) domb parkká alakítási munkálatára. A törvény értelmében az önkormányzat saját bevételeinek maximum harminc százalékát tehetik ki adósságok, és a váradi önkormányzat akkor is ez alatt az eladósodottsági szint alatt marad, ha felveszi ezt a kölcsönt. A városvezetés számításai szerint ennek a hitelnek a felvétele után Nagyvárad eladósodottsága 2019-ben – vagyis akkor, amikor e kölcsön törlesztése megkezdődik – lesz a legmagasabb, 22,28 százalékos. A kölcsönt húsz évre venné fel a város négy éves garancia-periódussal, a piacinál kedvezőbb kamatfeltételek mellett. Ilie Boljan polgármester a tanácsülés után lapunknak elmondta, hogy a bank igazgatótanácsa a közeljövőben fog dönteni arról, hogy elfogadja-e Nagyvárad hitelkérelmét. Valószínűleg igen, tette hozzá, megjegyezve még, hogy a város csak annyi pénzt hív le a 23 millió eurós keretből, amennyire szüksége lesz.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!