ERDON Helyi hírek

2015.01.25. 16:39

Javultak a váradi szociális szolgáltatások

Legnagyobbrészt sikeres évet zártak a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalánál (ASCO). Új szolgáltatásokról, változásokról esett szó, Arina Moş igazgató terveket is ismertetett a pénteki sajtótájékoztatón.

Legnagyobbrészt sikeres évet zártak a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalánál (ASCO). Új szolgáltatásokról, változásokról esett szó, Arina Moş igazgató terveket is ismertetett a pénteki sajtótájékoztatón.

Kiválósági díjat vett át Arina Moş igazgató tavaly márciusban: az ASCO a 2013 év intézménye címet nyerte el a Szociális Munkások Országos Kamarája által szervezet gálán – mondta el a váradi intézmény igazgatója.

Tavaly júniusban fejezték be uniós támogatással a Vămii utcai Szociális Központot, melynek működtetését a Smiles alapítvány vállalta fel. A projekt teljes értéke 3,6 millió lej, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hozzájárulása pedig 221 ezer lej. Az intézményben jelenleg 22 idős, beteg személyt gondoznak.

Gyorsabban

Működik az Octavian Goga utcai, családok számára létesült ideiglenes szállás, tavaly 98, nehéz helyzetben lévő személyt szállásoltak el itt (nőket, férfiakat, gyerekeket), és segítséget nyújtottak nekik abban is, hogy talpra álljanak.

Az igazgatónő említést tett az ASCO újonnan létesült információs központjáról, ahol civilizált körülmények között tudják fogadni a rászorulókat. Ezzel egyidejűleg lerövidült a kérvények elbírálási ideje, például a szociális ankétot legfeljebb tíz nap alatt végzik el.

2013-hoz viszonyítva 2014-ben jelentősen csökkent azoknak a váradi személyeknek a száma, akik fűtési segélyt kaptak: míg 2013-ban számuk hatezer körüli volt, tavaly decemberben kevesebb mint négyezer személy részesült ilyen támogatásban. Az ASCO igazgatója szerint ennek legfőbb oka az, hogy az új jogszabályok szerint az albérletben lakó egyetemisták esetében a szülők jövedelmét veszik figyelembe, emiatt többségük elesett a támogatástól.

Későn

Tavaly nagyon későn kapták meg az úgynevezett POAD 2014 programon belüli, uniós élelmiszersegélyeket, így a kiosztásra kevés idő jut – ráadásul a rászorulók közül sokan várták az erre jogosító értékjegyeket, melyek valamilyen oknál fogva Váradra nem jutottak el. Mindennek ellenére az élelmiszersegélyek osztása civilizált körülmények között zajlott, nem voltak sorok és sikerült mintegy hétezer személynek, azaz a rászorulók felének átadni a csomagokat, mondta el az igazgató. Az érintetteket január végéig várják a megállapított sorrend szerint, de jöhetnek azok is, akik valamilyen okból nem jelentkeztek azon a napon, melyen kellett volna. Ezt követően, február 15-ig osztják ki a pótlistákon lévők számára a segélyeket. Még nem világos azonban, mi történik majd azokkal a csomagokkal, melyekért nem jelentkeznek. Jelenleg várják a minisztérium ezzel kapcsolatos utasításait, tudatta Arina Moş.

Szállás, étel

December és március között hétfőtől péntekig naponta harminc adag kétfogásos ételt osztanak a váradi hajléktalanoknak, ezenkívül működik a Gutenberg utcai hajléktalanszálló is: 2014 során 184 személyt szállásoltak el, számos esetben segítettek nekik a személyazonossági okiratok megszerzésében, szociális segély igényléséhez, fogyatékosság megállapításához szükséges dossziék összeállításában. Az ASCO tervei közé tartozik a szálló körülményeinek jobbítása, tudtuk meg.

Szó esett többek között arról, hogy sikerült elegendő helyet létesíteni a váradi bölcsődékben, s hogy ezek színvonala vetekszik a magánbölcsődékével, s aról is, hogy két korszerű fogászati rendelőt létesítettek nagyváradi diákok számára, ahol ingyenes szolgáltatásokat biztosítanak. Az egyik rendelő az Eminescu Főgimnáziumban működik, míg a másiknak az Aurel Lazăr líceum ad otthont. Mindkettőben két váltásban dolgoznak fogorvosok, akik a tavalyi év során mintegy 15 ezer orvosi beavatkozást végeztek; előzetes bejelentkezés alapján fogadják a pácienseket: a 0771.052508, illetve a 0771.052399 telefonszámon lehet időpontot kérni.

Tizenegy nagyváradi karitatív szervezetnek nyújtottak pénztámogatást, tavaly, összesen csaknem százezer lej értékben. A szaktárca, valamint az ASCO által finanszírozott szociális központokról is említést tett az igazgató: A Candeo, illetve a Dignitas központban olyan fiatalok, illetve fiatal családok laknak, akiknek segítségre van szükségük a társadalmi beilleszkedéshez. Szó esett még az ACCES-OR szolgáltatásról is, mellyel Nagyváradon és környékén biztosítják fogyatékkal élő fiatalok szállítását.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!