ERDON Helyi hírek

2015.01.11. 14:06

Isonzó-expressz fog indulni

Július 20-án a reggeli órákban Isonzó-expressz névvel különvonat indul a budapesti Keleti pályaudvarról. A szervezők mérlegelik annak lehetőségét hogy esetleg Váradról kerekedjen fel.

Július 20-án a reggeli órákban Isonzó-expressz névvel különvonat indul a budapesti Keleti pályaudvarról. A szervezők mérlegelik annak lehetőségét hogy esetleg Váradról kerekedjen fel.

Az RMDSZ székházában tartott pénteki sajtótájékoztatón a Budakeszi Kultúra Alapítványt képviselő Bánkuti Ákos és T. Hámori Ferenc, az Indóház magazin főszerkesztője arra hívták fel a figyelmet: július 20-23. között a Budakeszi Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Kiadó, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány közös szakmai rendezésében különvonatos kirándulást szerveznek az első világháborús olasz front déli szakaszára.

A világégés kitörésének centenáriuma, illetve az 1915-ös tavaszi olasz hadüzenet századik évfordulója alkalmából a felek kialakították egy körülbelül hatszáz fős emlék-zarándokút koncepcióját a front néhány jellegzetes helyszínére. A négynapos utazás során a felkeresendő helyszínek az olaszországi Doberdó fennsíkra és Goriziára, valamint a szlovéniai Isonzó völgyére koncentrálódnak, úgymint a goriziai vár és múzeum, a visintini temető és magyar kápolna, a San Martino del Carso, a Monte San Michele, a caporettoi osszárium és múzeum, a Kolovrat-gerinc és emlékhely, a foglianoi magyar temető, valamint a stanjeli katonai sírkert.

Esetleg Váradról

A kirándulás alapköltsége egy fő számára körülbelül 80 ezer forint. Az utazás első- és másodosztályi kocsikban történik, az elhelyezés Nova Goricában, illetve a környékén három csillagos szállodákban, reggelivel. Emellett magyar idegenvezetők tartanak a csoporttal, a kiemelt helyszíneken pedig szakmai hadtörténeti vezetés lesz. A törzsszerelvény a tervek szerint budapesti Keleti pályaudvarról indulna, mások mellett Sebő Ferenccel és zenekarával. Július 21-én és 22-én a különvonat Nova Goricából Most na Soci állomásig közlekedik, de csak az utasok felével, a szűk keresztmetszetek miatt ugyanis a körülbelül 600 utast két nagy csoportra kell osztaniuk: amíg az egyik Most na Sociból indul buszokkal a felkeresendő helyszínekre, addig a másik Nova Goricából kerekedik fel az olasz oldalra. Előbb Goriziába, majd onnan tovább a Karsztra és Foglianóba. Hazaútban, július 23-án a különvonat megáll Stanjelben, ahol a vasútállomáshoz közeli, az osztrák-magyar monarchia 5500 katonájának örök nyughelyéül szolgáló katonai temetőben magyar állami vezetők és kormánytagok részvételével központi megemlékezésre kerül sor. További információk a www.isonzoexpressz.hu oldalon találhatóak.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: felmerült annak a lehetősége, hogy megfelelő érdeklődés esetén Váradról induljon a különvonat, mely esetben a korhoz méltó búcsúztató ünnepséget szerveznének. Feliratkozni Sárközi Zoltánnál és az RMDSZ központi irodájában, illetve a sarkozi.zoltan@yahoo.com vagy biharmegye@rmdsz.ro e-mail címeken lehet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!